fallback

Здравната каса се разплати с аптеките до края на май

Отпуснати са 23 милиона лева за покриване на задълженията към търговците на лекарства на дребно

13:39 | 17.07.13 г.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) преведе към районните здравноосигурителни каси 23 милиона лева, които трябва да бъдат изплатени на аптеките за втората половина на месец май, съобщават от касата.

По-рано днес (17 юли) Българският фармацевтичен съюз алармира за получени сигнали от аптеки за забавени плащания от страна на касата. Просрочени са плащанията от НЗОК с падеж 12 юли 2013 г., което затрудненява снабдяването с лекарства, посочват от организацията. 

Преразходът в бюджета на здрванта каса за лекарства е основна причина за забавянето на плащанията. Новият управител на институцията Румяна Тодорова даде заявка за задълбочена финансова проверка точно на парите за медикаменти, където е и най-големият преразход за поредна година.

Според фармацевтите основният проблем при лекарствоснабдяването и достъпът на пациентите до нужните медикаменти е свързан с неефективното изразходване на средства в системата на здравеопазването.

От съюза настояват всички инициативи за законодателни промени и мерки в областта на фармацията да бъдат обсъждани и съгласувани с представители на съсловната организация, както и да бъде въведен етичен модел на собственост на аптеките в съответствие с практиката в държавите-членки на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:00 | 08.09.22 г.
fallback