fallback

Г. Миков: Намалението на цените на електроенергията ще навреди на системата

Ще има увеличаване на дефицита в енергийния отрасъл, предупреди Пламен Дичев

10:50 | 17.07.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор

„След година ще стане ясно, че намалението на цените на електроенергията ще има негативен ефект за системата“, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият директор на НЕК Георги Миков. Според него резултат от поевтиняването на тока за потребителите, ще бъде липса на прозрачност в начините на определяне на крайната цена.

По думите на енергийния специалист Пламен Дичев това решение е политическо, а не икономически съобразно.

„При поевтиняване на тока ще има увеличаване на дефицита в енергийния отрасъл. Този процес е вече налице и е необратим“, категоричен е Денчев. Другият отрицателен процес е политическият, защото се вземат решения, които трябва да бъдат икономически обосновани. Според експерта е необходима промяна в политиката на по-големите компании и осъзнаване, че енергетиката не може да печели сама за себе си. Той добави още, че се очаква по-голяма част от потребителите да са на свободния пазар, но не всички са подготвени за това.

Според бившия директор на НЕК Георги Миков, от свободния пазар на ток ще се възползват Министерския съвет, някои болници и по-големи институции. Доставка от последна инстанция би трябвало да се предоставя само на потребители, които не могат да намерят енергия на пазара. Той подкрепя мнението, че понижаването на цената на тока няма да доведе до желаната положителна промяна.

Очакванията на Миков са след края на месеца да се задълбочат проблемите, защото резултатът от промените ще е понижаване на цената за енергия и повишаване на цената за принос, която вече ще се плаща от всички потребители. 

Целия разговор вижте на сайта Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
fallback