IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

#ДАНСwithme преминава в режим Global

Протестиращите ще положат цветя пред френското посолство в знак на солидарност с жертвите от влаковата катастрофа

20:44 | 14.07.13 г. 34
<p>
	Протестиращите преминаха пред традиционния си маршрут през Народното събрание преди да се насочат към френското посолство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращите преминаха пред традиционния си маршрут през Народното събрание преди да се насочат към френското посолство. Снимка: Ройтерс

Вече традиционните протести срещу правителството на Пламен Орешарски отбелязват своя 31-ви ден. Точно на 14-ти юни множество столичани изпълниха софийските улици за първи път, след като народните представители избраха депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС). Въпреки че по-късно управляващите отмениха своето решение и обявиха избора си за грешен, протестите продължиха.

От тогава насам всеки ден шествието тръгва от площад "Независимост", преминавайки пред Народното събрание (НС) и други знакови места в столицата. Към всеки изминал ден хората прибавят нова инициатива, която да привлече вниманието на управляващите.

Организирани бяха събития като сутрешно пиене на кафе и разнообразни пърформанси. И докато по време на 30-ия ден от протестите част от протестиращите пресъздадоха сцени от Великата френска революция, днес демонстранти са решили да положат цветя пред посолството на Франция в София. Причината е Деня на траур след тежката влакова катастрофа близо до Париж в петък.

И днес събралите се пред площад "Независимост" не спират да скандират "Оставка" и "Мафия". Полицейското присъствие е засилено, а движението на автомобили в района е преустановено.

По данни на МВР около 4500 души са изпълнили "Ларгото" в центъра на София към 20:00 часа. След това събралите се на площад "Независимост" поеха към НС, а вече блокираха и "Орлов мост". Полицейските „Антиконфликт" екипи отново са сред протестиращите и имат готовност да реагират при сигнал. МВР благодари на гражданите, че запазват мирния характер на протеста.

Днес започнаха и организираните в социалните мрежи паралелни протести под надслов #ДАНСwithme Global, които ще се проведат в 25 града в 11 държави – Ню Йорк, Вашингтон, Сан Франциско, Лос Анджелис, Торонто, Монреал, Лондон, Париж, Брюксел, Мадрид, Мюнхен, Франкфурт, Щутгарт, Фрайбург, Хамбург, Карлсруе, Манхайм, Магдебург, Берлин, Амстердам, Осло, Виена, Цюрих, Сидни и Сеул.

Междувременно за 19-ти пореден ден се събраха и хората на контрапротеста пред НДК. Те са организирали две подписки. Първата цели подкрепа на кабинета "Орешарски", а втората - инпийчмънт на президента на Росен Плевнелиев.

Всичко за протестите четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

13
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 11 години
Моля те не споменавай първия и толкова СРАМЕН референдум в българската история . Организиран само за да осъществи плановете на БСП за завръщане във властта ! И недей казваш че били събрали 750 к подписа че мен лично ме караше една бабка да се подписвам с мотива : да имаме Ефтин ток моето момче :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
deant
преди 11 години
300 000 България ли са? Учил съм математика и 300 000 са все още по-малко от 7 милиона... Аз не съм от София и не искам това правителство. Познавам още МНОГО като мен. Незнам ти през какъв цвят гледаш ама май е доста червен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 10
LuckyYou
преди 11 години
България не е София. София не е България. И наистина хората в цяла България, включвам и София подкрепят правителството на Орешарски. Аз не мога да ви разбера. За Референдума се събраха 750 000 подписа. Как мислите, според вас, не могат ли да се съберат поне 300 000 и в подкрепа на Орешарски. ЛЕГИТИМНИ ПРИ ТОВА. Никой не му се дават пари, както на тези протести, всеки сам отива и си се подписва - подкрепя правителството - Вие не можете да разберете - не гледайте през егоистичната си синя заблудена глава - България иска Орешарски и хората, които го искат са повече от тези, които не го искат. Интересно ми е могат ли тези на жълтите павета, умните и красивите да съберат за 2 седмици буквално 150 000. А могат ли да съберат 300 000? Защото 300 000 ще бъдат събрани! Отворете си очите - България не сте само вие, България е целия народ, а по-голямата част от народа на България иска Орешарски за премиер. От къде на къде той трябва да се съобразява само с вас ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
SS-23
преди 11 години
****************************************************** ОТВРЪЩАТ НА УДАРА!!!***************************************************http://s61.radikal.ru/i174/1307/33/169765da1b6e.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
Областните градове в България са 27, закръглям на 30.Някои понеже много обичат нулите. или ги махат или ги слагат по две даже отгоре.Затова, разделям 150 000 "подписали" се на 30 областни града и се получава средно 5 000 на областен град!Тези хора на улиците ли се подписаха или се ходи по домовете, или се вземат директно ЕГН-та, за по-лесно!Да сте забелязали някакво движение по площадите на градовете?Нещо подтвърждаващо желанието на хората да подкрепят Орешарски?За свалянето на имунитета на Сидеров, за около три седмици мисля, се събраха в интернет около 23 000. А тия наглеци, се опитват да пуснат слуха, че бабите са тичали като за световно да се разписват!А филмчето дадено от Явор е повече от показателно, уви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
Плакатите с еднакви дръжки и формат!Сидеров е от Ямбол, сигурно него подкрепят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
rogers
преди 11 години
отвори сега видеото и прочети какво пише на плакатчетата на твоите хора дето се качват в рейса - червени са не ами и партиините книжки им се виждат от джобовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 13
kalendar
преди 11 години
от друга страна може пък да не са червени тия с рейса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 14
kalendar
преди 11 години
ахахаха:) не знам-може и така да е, само не се сещам, защо му е на някой да вика хора от провинцията(освен на Боко-отвори фоума на в-к Сега, там бяха снимките на техните автобуси), предвид, че в Софето има достатъчно червени-отделно, че ако не си проспал изказванията на БСП-те не подкрепят контра протестите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
javor
преди 11 години
http://***.youtube.com/watch?v=iN7EqSpIxZM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още