IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

#ДАНСwithme преминава в режим Global

Протестиращите ще положат цветя пред френското посолство в знак на солидарност с жертвите от влаковата катастрофа

20:44 | 14.07.13 г. 34
<p>
	Протестиращите преминаха пред традиционния си маршрут през Народното събрание преди да се насочат към френското посолство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращите преминаха пред традиционния си маршрут през Народното събрание преди да се насочат към френското посолство. Снимка: Ройтерс

Вече традиционните протести срещу правителството на Пламен Орешарски отбелязват своя 31-ви ден. Точно на 14-ти юни множество столичани изпълниха софийските улици за първи път, след като народните представители избраха депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС). Въпреки че по-късно управляващите отмениха своето решение и обявиха избора си за грешен, протестите продължиха.

От тогава насам всеки ден шествието тръгва от площад "Независимост", преминавайки пред Народното събрание (НС) и други знакови места в столицата. Към всеки изминал ден хората прибавят нова инициатива, която да привлече вниманието на управляващите.

Организирани бяха събития като сутрешно пиене на кафе и разнообразни пърформанси. И докато по време на 30-ия ден от протестите част от протестиращите пресъздадоха сцени от Великата френска революция, днес демонстранти са решили да положат цветя пред посолството на Франция в София. Причината е Деня на траур след тежката влакова катастрофа близо до Париж в петък.

И днес събралите се пред площад "Независимост" не спират да скандират "Оставка" и "Мафия". Полицейското присъствие е засилено, а движението на автомобили в района е преустановено.

По данни на МВР около 4500 души са изпълнили "Ларгото" в центъра на София към 20:00 часа. След това събралите се на площад "Независимост" поеха към НС, а вече блокираха и "Орлов мост". Полицейските „Антиконфликт" екипи отново са сред протестиращите и имат готовност да реагират при сигнал. МВР благодари на гражданите, че запазват мирния характер на протеста.

Днес започнаха и организираните в социалните мрежи паралелни протести под надслов #ДАНСwithme Global, които ще се проведат в 25 града в 11 държави – Ню Йорк, Вашингтон, Сан Франциско, Лос Анджелис, Торонто, Монреал, Лондон, Париж, Брюксел, Мадрид, Мюнхен, Франкфурт, Щутгарт, Фрайбург, Хамбург, Карлсруе, Манхайм, Магдебург, Берлин, Амстердам, Осло, Виена, Цюрих, Сидни и Сеул.

Междувременно за 19-ти пореден ден се събраха и хората на контрапротеста пред НДК. Те са организирали две подписки. Първата цели подкрепа на кабинета "Орешарски", а втората - инпийчмънт на президента на Росен Плевнелиев.

Всичко за протестите четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
и какъв е изходът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ами сам прецени - щом се опряли до там - или Орешарски или ББ ... няма какво да обсъждаме - положението се е скапало тотално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
ама ново име няма...държиш го в тайна ли?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Как да не съм против бе! Нали всеки ден ги гледам как *** без да спират. Няма ден без издънка. Тъкмо се бях навил да дам и аз шанс когато видях тези русенски мижитурки от БАСТА на една снимка с премиера. Еми няма да им дам шанс! Всички да се измитат - и Бойко и Орешарски и Местан и Станишев! Ако трябва избори до дупка докато всички свършат парите да плащат на *** за гласовете. Писна ми да ти обеснявам едно и също. Щом не било Орешарски щяло да бъде Борисов. Глупости на търкалета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Кои са останалите и в крайна сметка кой плаща сметката на над 3000 души? Колко пари е вкарал за 30 дни протести? Бойко ли? Сигурно е раздал 2-та милиарда дето ги е изнесъл със самолета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
какъв морал, бе, деанте :) какви глупости фъфлиш сега-ти си мериш нещата с двойният аршин и не ти дреме-морала на тия протести е, че ще реабилитират тоя, заради който хората се палеха преди няколко месеца-и ти си позволяваш за морал да ми говориш:) Щото ако имаше морал или щеше да покажеш друга алтернатива или да замлъкнеш-но не би:) От това, че си против произлиза само, че не знаеш какво искаш-жена ми, като отвори дрешника и ми мърмори, че няма какво да облече-ти като нея се държиш-като малко детенце...ще перифразирам оня блогър "ми нема пъ да си играя с лошите детенца"-кой ще дойде? Ама име искам:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 3
LuckyYou
преди 10 години
протестиращите не само че някой ги е видял с политик! Те са пряко свързани с политиката и олигархията:http://***.blitz.bg/news/article/208899A останалите са платени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Lucky за всички платени мижитурки на ДПС+БСП мога да ти покажа видеота във Ютуб. Както и за "контрапротеста". Можеш ли да ми покажеш и ти нещо което да оневинява пратителството в тази насока и/или дескридитира протестиращите "***" - примерно да са ги видели с някой политик или да се знае колко пари им дават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Имали вече 300 хил или няма още? Ако я съберете тази подписка ще я пуснете ли online?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Дали са 3000 ? Тази вечер излизат 3000 но утре вечер ако са 3000 не са пак същите! Вярно е че има сигурно ядро, което е всеки ден там но останалите хора се сменят. Реално са поне два пъти повече да не говорим че предната неделя са били на 10 000 . Ако някоя партия може да организира 10 000 човека 30 дни да протестират без спиране - ми егати партията! Тея са велики!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още