IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

240 "протестни" фенера полетяха в небето

С тях протестиращите срещу кабинета на Орешарски искат „да изпратят депутатите в небитието“

22:22 | 12.07.13 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	240 фенера озариха небето над София<em>. Снимка: Facebook</em></p>

240 фенера озариха небето над София. Снимка: Facebook

29-ият пореден ден на протести срещу кабинета на Пламен Орешарски и политическата система приключи с обявената в социалната мрежа Facebook акция „240 фенера в небето – 240 депутата в небитието“. Пускането на фенерите се осъществи точно в 21,30 часа, след като мястото на събитието бе променено от първоначално обявения „Орлов мост“, станал символ на протестите, на Националния стадион „Васил Левски“.

Преди това се състоя още една предварително съгласувана в социалната мрежа акция - петминутно ръкопляскане пред сградата на БНТ на „Сан Стефано" 29 – на метри от Орлов мост. То бе осъществено като символ на подкрепа за независимата журналистика.

Иначе и днес хиляди граждани продължиха да протестират на Орлов мост в столицата, като шествието се простря от бул. „Цар Освободител” около Софийски университет до хотел „Плиска” на бул. „Цариградско шосе”. Протестиращи има също и пред сградата на Народното събрание, предаде Dnes.bg. На Орлов мост се чуват освирквания срещу правителството на Пламен Орешарски. Движението на Орлов мост е спряно във всички посоки. На пътното платно има насядали хора. 

По-рано бе съобщено, че в Министерството на вътрешните работи постъпват сигнали, че отново се подготвят провокации по време на предстоящите протестни действия в столицата. Полицията призова гражданите да запазят спокойствието и мирния характер на протестите, да се разграничават от всякакви прояви на насилие, опити за нагнетяване на напрежението и за нарушаване на обществения ред.

Участниците в контрапротеста под надслов „Шанс за Орешарски, шанс за България” пред НДК пък обявиха,  че събраните подписи в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски в цялата страна са 59 855, а за София град – 11 350. Участниците в контрапротеста отбелязваха и днешния ден, който е ден на българската Конституция, като казаха, че много от правата, посочени в нея, са потъпквани от предишните управляващи. Те посочиха, че най-големите проблеми са в сферата на здравеопазването, образованието и безработицата. На контрапротеста се събраха около 200 души, предимно възрастни хора.

Всичко за протестите четете тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
а ти предполагам си от по-умните... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 11 години
Ти си неграмотен, бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
kalendar
преди 11 години
а тоя Ханс-Петер Уул що не споменеш, че е от ЕНП-т.е. от партията на Боко?:) Ти само виж кои двама са се събрали да коментират статия от друга медия:) Иначе страхо е един много обективен човек, без политически пристрастия и здраво стъпил на земята....и стига ревахте-аз не се обаждам по вътрешни проблеми в Германия и се дразня като някой друг ми се меси в работата, при това от няколко хиляди километра...ама вие сте сложили наколенките:)а това за 240те фенера-толкова протестиращи е имало ли, кво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
И да се намесят и да останат безучастни все е лошо! :( ...До там я докарахме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
bgMan
преди 11 години
А дано!!!Да се намесят незабавно със всички средства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
STRAHO
преди 11 години
"Германският депутат Ханс-Петер Уул обяви, че "организираната престъпност и олигарсите се готвят да плячкосат" България и призова Европейската комисия да не наблюдава безучастно тези процеси, а да се намеси незабавно."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
"Протестиращите в България се нуждаят от внимание. Те искат то да подсили посланието им към българските политици: Край на ненаситната и самозабравила се олигархия и нормализиране на политиката."Това пише в секцията на лондонския "Гардиън" за коментари от външни автори Джон О'Бренън, преподавател по европейска политика в ирландски университет и директор на неправителствения център за изучаване на Европа Widereurope.ie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още