IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

240 "протестни" фенера полетяха в небето

С тях протестиращите срещу кабинета на Орешарски искат „да изпратят депутатите в небитието“

22:22 | 12.07.13 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	240 фенера озариха небето над София<em>. Снимка: Facebook</em></p>

240 фенера озариха небето над София. Снимка: Facebook

29-ият пореден ден на протести срещу кабинета на Пламен Орешарски и политическата система приключи с обявената в социалната мрежа Facebook акция „240 фенера в небето – 240 депутата в небитието“. Пускането на фенерите се осъществи точно в 21,30 часа, след като мястото на събитието бе променено от първоначално обявения „Орлов мост“, станал символ на протестите, на Националния стадион „Васил Левски“.

Преди това се състоя още една предварително съгласувана в социалната мрежа акция - петминутно ръкопляскане пред сградата на БНТ на „Сан Стефано" 29 – на метри от Орлов мост. То бе осъществено като символ на подкрепа за независимата журналистика.

Иначе и днес хиляди граждани продължиха да протестират на Орлов мост в столицата, като шествието се простря от бул. „Цар Освободител” около Софийски университет до хотел „Плиска” на бул. „Цариградско шосе”. Протестиращи има също и пред сградата на Народното събрание, предаде Dnes.bg. На Орлов мост се чуват освирквания срещу правителството на Пламен Орешарски. Движението на Орлов мост е спряно във всички посоки. На пътното платно има насядали хора. 

По-рано бе съобщено, че в Министерството на вътрешните работи постъпват сигнали, че отново се подготвят провокации по време на предстоящите протестни действия в столицата. Полицията призова гражданите да запазят спокойствието и мирния характер на протестите, да се разграничават от всякакви прояви на насилие, опити за нагнетяване на напрежението и за нарушаване на обществения ред.

Участниците в контрапротеста под надслов „Шанс за Орешарски, шанс за България” пред НДК пък обявиха,  че събраните подписи в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски в цялата страна са 59 855, а за София град – 11 350. Участниците в контрапротеста отбелязваха и днешния ден, който е ден на българската Конституция, като казаха, че много от правата, посочени в нея, са потъпквани от предишните управляващи. Те посочиха, че най-големите проблеми са в сферата на здравеопазването, образованието и безработицата. На контрапротеста се събраха около 200 души, предимно възрастни хора.

Всичко за протестите четете тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
и понеже става въпрос за държавата ни-моля те, не допускай пак мутрата на власт-нищо хубаво не доведе това. Имам предвид НИЩО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
абе, страхо-аз не искам Орешарски да подава оставка-ти недей, говори от името на суверена, защото има само едни социологически проучвания и те са Орешарски да остане на власт-излиза, че шепа луди подкачат пред парламента за тоя дето клати дърветата-защото протести има от първият ден на управлението-кво викаше Мави-шум от мотора на разочарованите седесари. Освен това в подписката има 60 000 подписа Орешака да седи на власт и ти искаш да го гътнеш-та ти вървиш против суверена, а не Орешака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
Очевидно това правителство е по-силно, след като месец след началото на протестите е все още на власт, а твоя любимец, с чистата съвест:) се предаде след ...колко? Десет дни, нещо такова беше. И ти искаш да изтикаш тоя женчо пак на власт:) А за това, че ББ не е в управлението(и вероятно няма да бъде) може да си е виновен само той и арогантното му поведение-за калпавостта на калпавия си е виновен самия калпав:)А, страхо-има си конкретни причини да не са оказвали съпротива срещу османците-ти между другото много приличаш на тия "области", които не са се дърпали. България се разцепва не заради турците, даже няма нищо общо с тях-в известен смисъл, по онова време те даже ни докарват националното обединение. Но не идиализирай, моля те нещата на Балканите от средновековието. Земите често са сменяли собственика си и самото разбиране за държава не е било така обвързано с нацията, както е в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Календаре, тук става въпрос за общата ни държава, а не за съдбата футболни отбори! Самия смисъл на демократичните избори и мандатността е в това когато водят държавата погрешно, суверена да ги разкара от там. Бойко се оттегли а тези не искат! Е..!? Питам те кой е по лоялен към суверена си?! Кой и в чие име управлява в момента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Kalendare, Опростено нещата стоят така /съжалявам за цинизма/: Когато стадото има калпав ОВЧАР, то то ще започне да поглежда и да се уповава на по способния такъв! И за калпавостта на КАЛПАВИЯ си е виновен самия КАЛПАВ, независимо какво му е мнението за собственото му НЕЩАСТИЕ! Примери от историята ни колкото щеш! Най фрапантния до този момент е процеса на завладяването ни от турците! Ако те интересува почети по подробно и в детаили за събитията от онова време по което цели области, големи парчета БГ земя на практика изобщо не са оказали съпротива за да не кажа са искали да не са част от държавата ни! Звучи еретично но почети, поинтересувай се по задълбочено каква СА БИЛИ ПРЕДПОСТАВКИТЕ И ПРИЧИНАТА това да се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Kalendarе , както вече писах факта, че има вмешателство във вътрешните ни работи НЕ Е НА ДОБРО! Това говори за СЛАБОСТ на държавата ни. Правителство което прави държавата ни СЛАБА, трябва да си ходи час по скоро, защото това, ще даде поводи и съществени ОСНОВАНИЯ за намеса във вътрешните ни работи. Правителство, срещу което има толкова масово недоволство за толкова ПРОДЪЛЖИТЕЛНО време, е СЛАБО и руши държавата ни. Прочети малко история, за да откриеш кога и при какви обстоятелства, чужда държава се е намесвала във вътрешните ни работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
не, Калинке:) той за теб говори:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
Не обиждай пенсионерите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
Есхил
преди 11 години
Крайно време е уличните палячовци да се скрият и да престанат да занимават със себе си обществото, което и без друго ще стане факт когато им спре финансирането !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Следващият път клуб "Адреналин" да предостави 240 балона и излитането да става от покрива на НС, моля!Кацането да се осъществи извън българските граници!Специален балон с говорител да се предостави на Волен Сидеров, за да просвещава народа до последна капка въздух!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още