fallback

Драгомир Стойнев: Проектът "София тех парк" буксува

Средствата, които са усвоени за него, се използват главно за плащане на командировки и пътувания на служителите, каза икономическият министър

12:16 | 11.07.13 г. 15

Към момента проектът за „София Тех Парк“ буксува. Парите, които са били усвоени за него, се използват главно за заплащане на командировки и служебни пътувания. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след събитие за новата европейска програма „Иновации и конкурентоспособност" за периода 2014-2020 година.

"Техпарковете са хубави инициативи, но в нашия случай по-скоро ще се разходват излишно средства, отколкото да се постигне желаният ефект", заяви икономическият министър.
 
Стойнев посочи, че усвояването на средствата за "мега" проекта София Тех Парк, който трябва да бъде изграден с цел да обедини бранша и сродните компании на едно място, върви бавно.
 
В същото време няма липса на сграден фонд, като някои от постройките, които в момента са занемарени може да се реновират. В тази връзка той апелира да не бъдат вливани излишни средства в строителство и в имоти, които дори ги няма в бюджетите на техноогичния парк.
 
„Не може, когато един проект буксува, за следващия програмен период да се залагат десет пъти повече подобни проекти”, заяви още министърът.

Стойнев увери, че ще бъдат направени нужните проверки във връзка с изразходването на средствата в парка. 

На въпрос на Investor.bg дали предстои смяна на ръководството на парка ресорният министър заяви, че все още е рано да се каже. "Има време, това са неща, за които в момента не мога да дам коментар", посочи той.

Припомняме, че проектът за техонологичния парк се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Паркът е на стойност 50 млн. евро.

Междувременно „София Тех Парк” обяви вчера обществена поръчка на стойност 125 хил. лв. без ДДС. Това показа справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Търси се изпълнител за оценка за съответствието на шест строителни обекта – сгради, предвидени за посетителски център, бизнес инкубатор, лаборатории и офиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
fallback