fallback

Румяна Тодорова е новият управител на НЗОК*

Тодорова обеща пълна финансова ревизия къде изтичат средствата на касата и защо не стигат направления

14:03 | 10.07.13 г. 1

Румяна Тодорова. Снимка: БТА

Румяна Тодорова е новият шеф на НЗОК, решиха днес депутатите. Кандидатурата й беше подкрепа от всички 101 депутати, които гласуваха в пленарната зала. 

Другият кандидат - Динчо Генев, предложен от ДПС, не събра необходимата подкрепа. За него гласуваха едва 30 депутати, двама бяха против, а 69-ма се въздържаха, пише Dnes.bg.

Тодорова ще бъде начело на здравната каса до 12 февруари 2015 година, като реално довършва мандата на предсрочно освободения Пламен Цеков.

"НЗОК не бива да остава монопол", категорична бе Румяна Тодорова по време на изслушването си в пленарната зала.

Тя акцентира върху необходимостта от прозрачност при разходване на парите от здравни вноски. По нейни думи обществото трябва да знае за какво се използват здравните вноски на осигурените лица.

Сестрата на евродепутата Илияна Йотова - д-р Румяна Тодорова, за втори път сяда в горещия стол на НЗОК. Тя бе начело на институцията от 2006 до 2009 година – по време на тройната коалиция.

През лятото на 2009, в началото на втория си мандат, Тодорова подаде оставка, като посочи, че й е оказан политически натиск от ГЕРБ.

"От петък ще се захвана първо с анализ за финансовото състояние на касата в момента", коментира Тодорова след избирането си на поста, посочва агенция "Фокус".  

„Много са разнопосочни сигналите, които идват. Всички чухме какво каза д-р Цеков. Той ни потупа по рамото и ни каза: „Не се притеснявайте, бюджетът ще стигне”. Само че от болниците и от лекарствата пристига друга информация. Откъде взе 17-те милиона лева, които той добави към бюджет „Лекарства”? От миналата година няма нищо. От резерва ли са или се черпи вече четвърто тримесечие на касата”, попита д-р Тодорова.

Тодорова коментира още, че до края на тази година не могат да бъдат правени промени в бюджета на касата.

"Въпросът е да се види къде изтичат парите. Трябва пълен анализ на лекарствената политика, какво се случва по диагнози, този преразход дали се дължи само на вкарани нови продукти или има и нещо друго, какво става в болниците, защо липсват направления", обясни още тя. 

Междувременно Конституционния съд образува дело по искането на 51 народни представители на ГЕРБ за анализиране дали има основания за освобождаването на досегашния председател на касата Пламен Цеков. 

Лекарският съюз одобява избора на Тодорова

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов поздравява д-р Тодорова във връзка с избора й за управител на Националната здравноосигурителна каса.

„В лицето на Българския лекарски съюз ще имате винаги добронамерен и конструктивен, но труден партньор. Като основна страна в договарянето се надяваме да осигурите прозрачност на управлението, обективност на критериите, осигуряващи оценката на медицинската дейност и реално възстановяване на преговорния процес с всички негови параметри”, се казва в писмото на съсловната организация.

* Допълнена с позицията на БЛС към 16.10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
fallback