fallback

Работодателите у нас търсят инженери и квалифицирани работници

Глобалният недостиг на таланти се засилва, според проучване на Manpower България

11:27 | 10.07.13 г. 8

54% от работодателите в България изпитват трудности да намерят персонал с подходящите умения. Това са резултатите от осмо поред годишно проучване за недостига на таланти, съобщиха от Manpower България. Анкетирани са близо 40 000 работодатели в 42 държави през първото тримесечие на 2013 г.

Основният извод е, че глобалният недостиг на таланти продължава да се засилва. 35% от работодателите в световен мащаб отчитат недостиг, което е най-високото равнище от времето преди глобалната икономическа криза досега.

Работодателите в България намират най-трудно инженери, мениджъри и квалифицирани работници. Това отчитат през 2011 г. 42% от работодателите, през 2012 г. - 51%, а през 2013 г. повече от половината -  54%. И трите поредни години инженерите водят класацията, най-вероятно заради желанието на компаниите да се ориентират към високотехнологични методи на работа.

Най-търсените позиции през 2013 г. в България:

1. Инженери 2. Мениджмънт / Executive Мениджмънт/Corporate) 3. Квалифицирани работници 4. Мениджъри продажби 5. Търговски представители 6. IT специалисти 7. Персонал за ресторанти и хотели 8. Шофьори 9. Секретарки, лични асистенти, административни асистенти и офис-мениджъри 10. Оператори производство

Крайно време е работодателите заедно с образователните институции да адаптират своите стратегии за привличане и създаване на таланти, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия.

Тя посочи, че в същото време само 19% от работодателите в Европа, Близкия Изток и Африка, както и 18% от българските работодатели отчитат, че недостигът на специалисти ще повлияе сериозно върху способността на техните компании да посрещат нуждите на своите клиенти. Според 52% от българския бизнес причината за недостига на кадри е липсата на технически умения. 

Недостигът е проблем навсякъде по света, но най-силно се проявява в Япония (85% от работодателите), Бразилия (68%) Индия (61%), Турция (58%) и Хонконг (58%). Работодателите в Ирландия и Испания (3%), Южна Африка (6%), Холандия (9%) и Чехия (9%) са страните, в които е най-малко вероятно работодателите да срещат недостиг на специалисти.

В глобален мащаб най-търсени са квалифицираните работници, инженерите и търговските представители, тук няма промяна спрямо миналата година. Счетоводителите и финансистите, както и мениджърските позиции също са все по-трудни за попълване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:51 | 08.09.22 г.
fallback