fallback

Преглед на печата за 8 юли

07:41 | 08.07.13 г. 2

Твърде неубедително В. Капитал Daily

Българският данъкоплатец едва ли ще узнае до последно какво точно предвижда актуализацията на бюджет 2013. В петък премиерът Пламен Орешарски продължи линията на финансовия си министър Петър Чобанов и даде само общи оценки за актуализацията, без да влезе в детайли как ще изглежда тя. Според него параметрите ще включват неизпълнение на приходите с 500 до 600 млн. лв. и допълнителни разходи за 650 млн. От тях 150 млн. ще са разплащане на просрочени задължения към бизнеса за изпълнени обществени поръчки.

Министър Данов обяви за паразитни фирмите за строителен надзор В. Сега

Държавният строителен контрол да има повече превантивни функции, а не да събаря незаконни постройки". Това предлага новият министър на инвестиционното проектиране Иван Данов, който миналата седмица представи идеите си пред Съюза на архитектите. "Не трябва ДНСК да ходи с багерите и да плаши, а по-скоро да не допуска изграждането на обекти, в които са вложени време и пари, но са в нарушение на закона", разясни Данов. Той уточни, че все още се водят разговори дали ниските строежи (от четвърта до шеста категория) да се върнат в правомощията на ДНСК, след като бяха прехвърлени на общините по времето на ГЕРБ.

ДАНС алармира, че зелените централи са параван за пране на пари В. Сега

Компаниите в сектора на възобновяемите енергийни източници са параван за пране на пари. Това предупреждава Държавната агенция "Национална сигурност" в отчет на финансовото разузнаване за 2012 г., публикуван на сайта й. Докладът отбелязва и друга тенденция - завръщането на финансовите пирамиди. Сега те са по-сложни и по-изпипани, но в основата си са същите, на които много българи станаха жертва през 90-те.

Кметове ще отварят аптеки В. Стандарт Кметовете да отварят аптеки в градчета и села, за да се реши драмата с липсата на лекарства. Такава идея лансира здравният министър д-р Таня Андреева. "Помолих местните управници да помислят дали могат да осигурят помещение, както и да назначат фармацевти", обясни в интервю за "Стандарт" д-р Андреева. Да няма как да си купиш хапчета е като да не можеш да идеш на доктор, оплакват се хиляди пенсионери в малките населени места. Те трябва да бият път, за да си набавят животоспасяващи медикаменти.

“Подкрепа” плаши с национална стачка В. Стандарт

Общонационална стачка може да скове страната наесен. За това предупреди един от двата синдиката в България - КТ "Подкрепа". В декларация профсъюзът призова президентът Росен Плевнелиев да поиска от парламента свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция. Според "Подкрепа" това е единственият правилен изход от сегашната ситуация. В противен случай синдикатът ще призове членовете си да преустановят работа и така да покажат, че не подкрепят начина, по който се управлява държавата. "Държавата е зациклила не от вчера, всеки път се разиграва една и съща пиеса, но с различни актьори. Без да пресечем този възел, не можем да продължим напред," заяви президентът на "Подкрепа" Константин Тренчев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:12 | 11.09.22 г.
fallback