fallback

Атанас Льондев: Актуализация на бюджета трябва да e с цел стимулиране на растежa

Икономиката ни не е в рецесия и има потенциал, коментира преподавателят от Нов български университет

17:48 | 07.07.13 г. 7

Всяка актуализацията на бюджета трябва да се прави с една, единствена цел- да стимулира растежа, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът и преподавател в Нов български университет д-р Атанас Льондев. Той допълни, че икономиката на страната има такъв потенциал. Всяко ново правителство като дойде на власт, особено в средата на годината, е принудено да сравни своите приоритети с тези, при които е правен бюджетът, поясни Льондев.

„При всички случаи новото правителство е заложило на други приоритети, които засега не знаем. Аргументите, които чухме, са по-скоро противоречиви. Имаше аргументи, както „за”, така и „против” актуализацията на бюджета”, коментира икономистът.

От гледна точка на това, че няма промяна на икономическата ситуация и че страната не е в рецесия, новината за актуализацията на бюджета е изненада. Но предвид новите приоритети на правителството, това не е точно така.

„Дупката в бюджета от 1-2 милиарда ще се образува от 1 милиард неизпълнение на приходите и още 1 милиард увеличаване на разходите,” коментира Льондев. Той допълни, че „най-лесният вариант е да се увеличат разходите при положение, че има изоставане със събираемостта”.

Според Льондев най-вероятно ще се търси вътрешно финансиране чрез емитиране на облигации. Оптимизацията на разходите, комбинирано със съкращаването им в рамките на 10%, също вече бяха споменати. „Приватизацията като вариант за набиране на средства едва ли ще бъде разглеждана”, коментира Льондев.

Той допълни, че бюджетът за следващата година трябва да стъпи на касовата основа на предходната. В този смисъл при изготвянето му „политическият популизъм трябва да бъде изхвърлен”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
fallback