fallback

Данъчни облекчения за бизнеса, ако дава стипендии

Още година университетите ще могат да вземат такси за платено обучение на бакалаври

12:41 | 05.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Reuters

Фирми, които осигуряват стипендии на студенти и ученици, да ползват данъчни облекчения, като се намалява данъчната им основа с размера на стипендиите. Това решиха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за корпоративно подоходно облагане. Текстовете са част от пакета мерки на левицата за стимулиране на младежката заетост.

 

Работодателите се ангажират да наемат учениците или студентите, след като обучението им завърши. Младите хора трябва да бъдат наети за период не по-малък от срока, за който е предоставена стипендията.

 

Европейската комисия и Евростат, както и данните на българската статистика, показват високи темпове на нарастване на младежката безработица.

 

"Националните показатели тревожно следват най-високите европейски нива. Отчитаме нарасналата младежка безработица, включително нарастващото несъответствие между получаваното образование и нуждите от кадри за бизнеса", обясни Георги Гьоков от левицата.

 

Финансовият ефект от прилагането на тази мярка за стимулиране на младежката заетост на този етап е трудно предвидим, но едва ли на първо време би надхвърлил 1 млн. лв. годишно, смятат вносителите. "Тъй като става дума за промяна на данъчното законодателство, предлагаме тя да влезе в сила от началото на следващата година", уточни Гьоков.

 

Българската стопанска камара (БСК), КНСБ и Министерството на финансите подкрепят промяната.

 

По време на дебата единственият депутат, който се обяви против, беше Магдалена Ташева от "Атака". По нейни думи 10-процентният плосък данък у нас е един от най-ниските в Европа и “няма мегдан“ за още реверанси от държавата към бизнеса.

 

Депутатите решиха още държавните висши училища ще могат да провеждат обучение срещу заплащане при определени условия още една учебна година. Платеното обучение за бакалаври беше разрешено временно чрез закона през 2010 г. като антикризисна мярка за университетите. Сега Народното събрание удължава с още година тази възможност с приети на първо и второ четене промени в Закона за висшето образование.

 

Вносители на промените са Христо Монов и Петър Кънев от левицата. На практика дебати по законопроекта нямаше. В пленарната зала отново бяха ДПС, БСП и „Атака“, а ГЕРБ отсъстваха.

 

Мотивите са, че в държавния бюджет за 2013 г. не са предвидени достатъчно средства за нормалното функциониране на държавните висши училища. Удължаването на възможността за провеждане на платено висше образование по своята същност е мярка, насочена срещу недостатъчното финансиране на системата, обясни Христо Монов.

 

Броят на обучаваните срещу заплащане студенти трябва да бъде извън определения от Министерския съвет държавен прием за учебната 2013/2014 г. и да бъде в рамките на определения капацитет на висшето училище, но не повече от 5 на сто от него.

 

Народните представители направиха промени в дневния си ред. Мораториумът върху заповедите за премахване и забрана ползването на незаконни строежи, използвани за жилищни нужди в урбанизираните територии, както и незаконни строежи в държавни, общински и частни имоти на териториите на рибарските селища, изградени по Черноморското крайбрежие, беше отложен.

Димчо Михалевски от левицата обясни, че вчера е имало бурни дискусии и затова текстовете ще се прецизират.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:40 | 13.09.22 г.
fallback