IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три пълни седмици #ДАНСwithme

От утре протестът срещу правителството става целодневен

21:44 | 04.07.13 г. 100
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пред сградата на Парламента се озоваха стотици разноцветни балони с едно послание - Оставка! <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пред сградата на Парламента се озоваха стотици разноцветни балони с едно послание - Оставка! Снимка: Ройтерс

Вече 21-ви ден продължават протестите в столицата и други големи градове срещу правителството на Пламен Орешарски. След пиенето на кафе тази сутрин пред парламента, отново с оригинални лозунги, "въоръжени" със свирки, тромби и националния трибагреник, протестиращи се събраха тази вечер в 18.30 часа пред Министерския съвет в центъра на София.

Припомняме, че на шествията и митингите в страната старт бе даден на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание. 

Протестните демонстрации и днес започнаха още рано сутринта. Бяха издигнаха плакати "Това не е серенада! Оставка!" и "Харчите бюджета, а? Идват избори". Началото на 21-ия ден от масовите протести под наслова #ДАНСwithme, бе белязано от леки пререкания между протестиращите и шофьор на бус, настояващ да премине пред бул. "Цар Освободител". След намесата на полицията бусът обърна и така бе избегнат по-сериозен инцидент.

Обстановката около МС тази вечер по традиция е спокойна, полиция охранява сградите на Министерския съвет, президентството, на Народното събрание и офисите на политическите партии. 

"Не сме тук на разходка, тук сме, за да ви изпратим. Довиждане, довиждане!". С такъв надпис хората призоваваха правителството да подаде оставка. Група джаз музиканти поддържаха настроението с импровизации пред фонтана до президентството.

Част от протестиращи раздаваше надути балони с надпис „Оставка”, като целта бе останалите участници да ги пукат. „Таз година дупка - догодина пропаст”, „България, събуди се” са част от другите издигнати плакати.

В 19.30 часа в пространството пред  Министерския съвет по данни на МВР се бяха събрали около 3000 души. По-късно шествието се насочи по обичайния си вече маршрут - към парламента, "Орлов мост", а после - към НДК и централите на ДПС и БСП.

Пред сградата на Народното събрание част от шествието забави ход, за да „подари“ шарени балони с надпис „Оставка“ на депутатите. 

Пред НДК тази вечер се събраха и поддръжници на правителството на Пламен Орешарски. Организацията и на този митинг се прави чрез социалната мрежа Facebook.

Повече от 30 души блокираха кръстовище в центъра на Сливен днес в знак на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. В 17,30 часа протестиращите преградиха за около 15 минути кръстовището "Розова градина", като блокадата започна с минута мълчание в памет на починалия в София полицай. Заради пиковия час се образува голямо задръстване и движението се измести към странични улици, предаде Dnes.bg.

Въпреки това не се стигна до сблъсъци, а някои от преминаващите водачи изразиха подкрепата си към протестиращите със скандирания "Оставка!".

Протести срещу кабинета имаше и в Пловдив, Варна, Бургас.

От утре пък организатори на демонстрациите предвиждат целодневен протест с начало 8.00 до 17.00 часа в карето пред Народното събрание и площад "Св. Александър Невски". За мероприятието е била уведомена и Столичната община. 

Всичко за протестите четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 11 години
Е последния пример в Чехия . Не ми се търси из нета на професор по политология в софийския . Та на кратко : в полититиката извинението се нарича "оставка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 5
kalendar
преди 11 години
НО! Подозирам, че си прав-работят по-стегнато и по-добре(обобщено казано) заради протестите-за това и аз не бях против тия протести в началото. Сега вече става тъпо-протести с цел, без аргументация-и после как да не мисля, че пожарникаря няма пръст в тая работа:) Нищо, че даже по яко про-герберската бТВ даже показваха как на хората им се плаща транспорта от провинцията да протестират в Софето:) Я ми кажи, дата-колко гладни стачки има в момента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 5
kalendar
преди 11 години
хайде бе...така ли ставало у света? Например-бунтовете през '92 в Щатите доведоха до оставката на кой? Или пък окупирай уол стрийт? Или в момента протестите срещу тяхното подслушване? И там ли някой даде оставка? Или преди няколко години, като се бунтуваха младите в Англия-там от монархия доведе до комунистически строй! А оня в ЦРУ си даде оставката не щото си е развял...да...а щото се е превърнал в заложник на тая работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Ееееее, това за румънците, ....Румънците са си наши хора! Наша кръв! Кой търси и носи мартеници! Кои народи! Ние, румънците и части от гърците, които са пак наши хора. Фамилията на съпруга ми са бежанци от там!Много е добре, да се тъсят факти от историята, но че румънците идвали от Рим, с историята си.... Да, това е "новата" история, същата, като нашата, македонската и коя ли не още!Докато Ватикана иска пари от порядъка на $5 000 за една страница откраднат от тях документ, трудна работа е да излезе истината. Разделяй и владей!Един спомен.Първото приятелче на моите деца в Америка, беше едно румънче. Озадачих се, колко общи думи имаме. Имах едни съседи, на колата им излисано "Vasil". Няма начин да не се спра и да питам. Когато ги видях и се спрях, оказа се, че човекът се казва Васил, но е ..... румънец! А жена му Стела! Със сигурност мъртвият латински няма нищо общо с румънския!Ако някой има византийска кръв, да, може и да е двуличен, но за българина, никога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 11 години
Орешарски е прекрасен финансист, но няма хал-хабер от задкулисието в БСП. През 1991 за промяната на БСП бяхме активирани 42 души. От тях в БСП сега са останали само двама- Янаки Стоилов и Емил Костов. И двамата не одобриха избора Пеевски. Значи са съхранили чувствителността на политическата си кожа. БСП изхвърлиха останалите 40 през годините и приеха измислени седесари, които ни плюеха и маскаряха, такива като Корумбашев, Стоянович и други. Поздравления за Корнелия Нинова, тя пък забогатя при сините, а БСП я приюти с парите и. Още по-големи поздравления за Евгени Узунов. Но нека знаят Станишев и тях ще излъже, както изпързаля Орешарски. Да бъдеш министър-председател на една държава е сложна отговорност. България е един модерен Афганистан, с хиляди интереси без каузи, систематичност и лоша историческа последователност. Всичко ново е въпрос на експеримент, а не на логика. Границите на въображението са огромни. Просто ние българите в Европа сме уникални. Румънците идват от Рим с наследствената си историчност и културна обвързаност, унгарците с маджарското си достойнство. Ние идваме от Афганистан и докато проходим, защото сме бойни и твърди, падаме от първия стрес на исляма. Това ни е направило много, много двулични. И за 500 години губим страстта си към Кирил и Методий, към завета на Борис Първи, към чувството си за гордост. Защо? Защото сме двулични. И не може Орешарски да бъде друг, като вижда, че Станишев му представя само една алтернатива - фермана на Доган. Ако аз съм премиер и Станишев ме заведе в 8.20 ч в парламента като кукувица да унижавам депутатското достойнство, защитавайки каузата на Пеевски просто ще му хвърля оставката на един хвърчащ лист и ще защитя достойнството си на министър-председател. Ако Орешарски беше направил това щеше да се запише в историята на България и ще има шанс пак да стане министър-председател. Защо не го прави? Защото е плах и двуличен, той мисли за премиерското кресло като за подаяние, а не като достойнство, заработено с професионализма в полза на България, такава каквато е самата истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
http://***.youtube.com/watch?v=ZfqHQEykO-cЯсно се виждат протестите от първо число, това не е чак толкова "отдавна", плюс, 20 000 са го гледали! Ако всички хора им изглеждат на някои наркомани, да си сменят дозата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 11 години
А и си набийте в главата : приемат и намаляват енергията и все социалните пакети щот интернет *** са им отзад , а не щот мнооооо те обичат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 1
data
преди 11 години
Що не си я подал ? Ми да бяхте му я искали ! Щот ас не се сещам някой да му поиска оставката пък хеле на протести ! Щот не можеш да разбереш че те са олигархията (политиците) и в момента ни се надсмиват - цък , нищо не можете да ни направите . И навсякъде съм казал - орешака е по читав от б.б. *** се остави и бсп и дпс го омачкаха , издъни се и кат навсякъде по света трябва да си ходи . И така трябва да с всички . Щот иначе ще продължат да ни яхат ама ша викате - мноооооо е убо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 10
LuckyYou
преди 11 години
Я ми обясни защо Орешарски трябва да си подаде оставката? Дай ми една ЕДНА резонна причина. Защото аз не знам какво очаквате от правителство на 20 дни?! Аз даже мога да кажа, че това правителство за 20 дни направи повече за народа си, отколкото Буда би направил за 1 година - Нов начин на пресмятане на електроенергията, което ще спеси милиарди левове на населението, увеличение на помощите за майките, нов начин на пресмятане на енергийните помощи, социални пакети за най-бедните български граждани, които за съжаление достигат 20-25% от населението. Заявката на това правителство е, че ще мисли за народа, а не как да пълни гушата на някой, който строи магистрали! И то с евро средства! Аз обаче наистина се питам - защо Буда не си подаде оставката преди 2 години, когато гръмна скандала с Мишо Бирата. Защото тука наистина става дума за държавна измяна, и наистина този скандал заслужава оставка. Но Буда се правеше на ощипана госпожица тогава. Пожарникарка. Сравнена с финансист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 3
data
преди 11 години
Абе вие нормални ли сте бе ? Що у целия свят кат се издънят оставката е нормалната процедура ама у Бг не можело щот Орешака щял да ни спасява ? Алооооооооооо, шефа на ЦРУ-то си фърли книжката щот надигнал кълките на някаква офисна буля, пък в Бг-то вие сте големите умници и викате : съкън недейте , много сте убави . И ви пита : що у целия нормален свят да може ама тука да не а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още