IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три пълни седмици #ДАНСwithme

От утре протестът срещу правителството става целодневен

21:44 | 04.07.13 г. 100
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пред сградата на Парламента се озоваха стотици разноцветни балони с едно послание - Оставка! <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пред сградата на Парламента се озоваха стотици разноцветни балони с едно послание - Оставка! Снимка: Ройтерс

Вече 21-ви ден продължават протестите в столицата и други големи градове срещу правителството на Пламен Орешарски. След пиенето на кафе тази сутрин пред парламента, отново с оригинални лозунги, "въоръжени" със свирки, тромби и националния трибагреник, протестиращи се събраха тази вечер в 18.30 часа пред Министерския съвет в центъра на София.

Припомняме, че на шествията и митингите в страната старт бе даден на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание. 

Протестните демонстрации и днес започнаха още рано сутринта. Бяха издигнаха плакати "Това не е серенада! Оставка!" и "Харчите бюджета, а? Идват избори". Началото на 21-ия ден от масовите протести под наслова #ДАНСwithme, бе белязано от леки пререкания между протестиращите и шофьор на бус, настояващ да премине пред бул. "Цар Освободител". След намесата на полицията бусът обърна и така бе избегнат по-сериозен инцидент.

Обстановката около МС тази вечер по традиция е спокойна, полиция охранява сградите на Министерския съвет, президентството, на Народното събрание и офисите на политическите партии. 

"Не сме тук на разходка, тук сме, за да ви изпратим. Довиждане, довиждане!". С такъв надпис хората призоваваха правителството да подаде оставка. Група джаз музиканти поддържаха настроението с импровизации пред фонтана до президентството.

Част от протестиращи раздаваше надути балони с надпис „Оставка”, като целта бе останалите участници да ги пукат. „Таз година дупка - догодина пропаст”, „България, събуди се” са част от другите издигнати плакати.

В 19.30 часа в пространството пред  Министерския съвет по данни на МВР се бяха събрали около 3000 души. По-късно шествието се насочи по обичайния си вече маршрут - към парламента, "Орлов мост", а после - към НДК и централите на ДПС и БСП.

Пред сградата на Народното събрание част от шествието забави ход, за да „подари“ шарени балони с надпис „Оставка“ на депутатите. 

Пред НДК тази вечер се събраха и поддръжници на правителството на Пламен Орешарски. Организацията и на този митинг се прави чрез социалната мрежа Facebook.

Повече от 30 души блокираха кръстовище в центъра на Сливен днес в знак на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. В 17,30 часа протестиращите преградиха за около 15 минути кръстовището "Розова градина", като блокадата започна с минута мълчание в памет на починалия в София полицай. Заради пиковия час се образува голямо задръстване и движението се измести към странични улици, предаде Dnes.bg.

Въпреки това не се стигна до сблъсъци, а някои от преминаващите водачи изразиха подкрепата си към протестиращите със скандирания "Оставка!".

Протести срещу кабинета имаше и в Пловдив, Варна, Бургас.

От утре пък организатори на демонстрациите предвиждат целодневен протест с начало 8.00 до 17.00 часа в карето пред Народното събрание и площад "Св. Александър Невски". За мероприятието е била уведомена и Столичната община. 

Всичко за протестите четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 0 rate down comment 6
Internet
преди 11 години
Иво Прокопиев и Юлианка са написали изявлението на куклата на конци днес от 15 часа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 4
Internet
преди 11 години
Мафията и ДС срещу правителството по цял денЕгати смешката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 4
Internet
преди 11 години
Мафията и ДС срещу правителството по цял денЕгати смешката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
и дата-как пишеш толкова дълги постове??? Освен това-настоявам да ми кажеш-колко гладни стачки има в момента и за колко знаеш от големите телевизии:) Дори само на тоя въпрос да отговориш, ще разбереш колко е платена и нагласена тая работа с протеста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
полагаме основите на социализма в Русия(което е събитие, определящо за света до ден днешен), правим едни от най-значимите военни нововъведения(в началото на века), ставаме една от най-стабилните икономики в световен мащаб(пак в началото на века). Мога да продължа, но как да е-та да си българин трябва да звучи гордо, защото държави като...Великобритания и Германия примерно се опитват да си препишат някаква история и си измислят някакви факти, дето дори ние ако сме крайно скептични пак бихме били светлинни години пред тях:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
...от западните-а и двата вида си умират да омаловажават българщината) са си казали, че България е майката на Русия, а не обратното-в културен аспект. Между другото огромна част от руското дворянство е с българска кръв. А ти ми казваш за маджарите(дето най-голямото им постижение в историята е да спрат Османското нашествие-не, че е малко ама ние спираме араби, монголци и т.н. доста повече пъти, докато на запад са живеели още в паланки) и за влахите-дето се бъзикат, че ако са римляни, то в Рим само проститутките са били от там-щото аз бая съм чел за Рим(страст ми е) и там не се споменава много много за Дакия. Докато за Тракия си се говори и то яко. Защо да си българин е голяма работа-именно по исторически причини-щото ние мине не мине отнасяме някой и правим нещо което отеква по цял свят-само последният век(20ти)-създаваме компютъра(вярно не в българия, но гена си е ген-и между другото го създава след като се напива в едно крайпътно заведение и гледа празните бутилки)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 11 години
А освен това-исторически си в голяма грешка:) Румънците-дори и да е вярна(а тя не е) теорията им, че са идвали от Рим-то България е мноооого по-дълго време под римско влияние. "Маджарско достойнство" не знам какво значи, но спокойно можеш да приемеш, че те имат сходна история с нашата, но по-малко достойна:) Хуните оставят наследството си в два народа-маджарите и българите. Само, че едните дават на света кирилицата(щото тя е измислена от учениците на Кирил и Методи-та ако ще правим култ, то трябва да е към Климент). Да не коментираме, че от където и да идват прабългарите(щото може би не идват и от никъде, а сме си били тук), то има и славяни и тракийци при нас. И кумани и печенеги ама това е друга тема. Та тракийците дават на света...грубо казано всичко-основата на гръцката цивилизация примерно. Готската култура. Военното дело. Виното. Песните(изкуството по принцип). Но за около 1100 години си губим гордостта като създатели именно заради завета на Борис. Самите руски историци(и доста..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 5
kalendar
преди 11 години
между другото-понеже Корумбашев и на мен ми стана крив в началото(и имай предвид, че много не съм му фен)-на всякъде казва, че е социал демократ-даже и докато е в Ку-ку.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 4
kalendar
преди 11 години
та значи ли-всеки гледал го-понеже ти на всякъде го постваш-е против Орешарски???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 5
kalendar
преди 11 години
аз съм го гледал-предният път като го постна ме засърбя да видя кво толкова показваш-сега си представи-моята гимназия бяха 400 и малко човека и плаца пред училище е грубо колкото площад Независимост. На мероприятията си пълнехме добре тоя плац-но ставахме повече с бабите и родителите дошли да видят чаветата:) На база тия мои спомени ми се струва, че повече от 5-6 000 не могат да се съберат там-но може и да бъркам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още