fallback

Очаква се поскъпване на зеленчуците в Евросъюза

Проверките по зеленчуковите борси в България също може да повлияят на цените у нас

14:27 | 04.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Очаква се зеленчуците в Евросъюза да поскъпнат заради по-лошите климатични условия тази пролет и проблеми с вредителите по земеделските култури. Това каза Арнд Спан, представител на Европейската федерация на синдикатите в земеделието, храните и туризма (EFFAT). На конференция за корпоративната социална отговорност в агросектора той посочи, че вече от българските производители зависи дали ще се възползват от тази тенденция.

Масираните проверки по зеленчуковите борси също може да повлияят на цените на продукцията, посочи Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България. „В момента цените са прекалено ниски. 30 ст. за килограм домати не е пазарна цена“, допълни той по повод протестите на зеленчукопроизводители от последните дни и проверките на данъчните по борсите. „Тези мерки трябваше да бъдат предприети отдавна. В страни извън ЕС като Македония и Турция производителите получават субсидии за всеки тон изнесена продукция (например за дини, сини сливи) и затова могат да си позволят почти нулеви доставни цени“, каза Цветанов.

Той заяви, че контролът при големите търговски вериги в момента не е достатъчен, например по отношение на фактурната стойност на доставките. Производителите на плодове и зеленчуци от година на година намаляват, тъй като се ориентират към зърнопроизводството или други отрасли, допълни Цветанов. Президентът на КНСБ Пламен Димитров обаче заяви, че силови структури пречат на нормалните процеси в производството на плодове и зеленчуци. „Няма политическа воля да се справим с тях“, посочи Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:45 | 10.09.22 г.
fallback