fallback

Калоян Стайков: Проблемите на бюджета са в разходната част

Управляващите не само не обръщат внимание на това, а искат да харчат още повече, коментира икономистът от ИПИ

09:36 | 03.07.13 г. 13
Автор - снимка
Редактор

Никъде в Европа финансирането чрез трупане на дълг не даде добър резултат. В този смисъл е съмнително дали подобно решение ще има положителен ефект върху българската икономика, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.

Той припомни, че правителството на ГЕРБ вече емитира държавни ценни книжа в началото на годината и в рамките на 2013 управляващите имат право да теглят заеми до 2 милиарда лева.

„Ако този таван бъде променен, правителството ще изпрати много лош сигнал към инвеститорите“, коментира Стайков. Той допълни, че новината за актуализацията на бюджета е била изненада, особено при направените заявки преди това да няма такава и след представените данни за изпълнението на бюджета.

Проблемите на бюджета са в разходната част. „Странно е, че управляващите не само не обръщат внимание на това, а искат да харчат още повече“, коментира икономистът.

Според него харченето на пари с надежда за стимулиране на потреблението няма да постигнат търсения резултат.

Идеята парите да бъдат използвани за увеличаване на доходите също не е добра, ако не бъде подобрена производителността на компаниите, заяви икономистът. По думите му държавата може да помогне на икономиката като не пречи на бизнеса да работи и създаде една прогнозируема среда. Това обаче няма как да се случи, „ако политиката се води при закрити врата и накрая само се обявяват резултатите“, коментира Стайков. Той допълни, че реформите в съдебната система също са важни за икономиката и акцентът не бива да пада само върху дела за корупция, но и върху търговски спорове, които в някои случаи се бавят с години. Експертът от Института за пазарна икономика е скептичен и че кредитирането на бизнеса през Българската банка за развитие ще даде резултат. „За мен това е лоша идея. Банката няма клонове в страната. Оттук нейната роля ще е на посредник между търговските банки и международните институции. Самите търговски банки работят достатъчно добре и без такъв посредник. Имат и ресурс за кредитиране на бизнеса", коментира икономистът.

Той уточни, че проблемът с отпускането на заеми е в липсата на достатъчно добри проекти заради несигурната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
fallback