fallback

"Оставка" за 19-ти пореден ден

Хиляди хора отново се събраха в центъра на София с искания за оставка на правителството на Пламен Орешарски

20:39 | 02.07.13 г. 5
Автор - снимка
Създател

За 19-ти пореден ден хиляди излязоха по улиците на София. Снимка: Investor.bg

За 19-и пореден ден хиляди се събраха на протест в центъра на София на площад "Независимост"  и по станала вече традиция поеха в протестен марш към Народното събрание, Орлов мост, НДК и партийните централи. 

Събралите се протестиращи освиркват управляващите, а във въздуха се издигат лозунги с надписи „Орешарски – вече си зависим и от народа”, „Ходете си“, и „Сто процента мажоритарни избори”. Протестите са "озвучени" от свирки, тромби, вувузели и барабани. Хората развяват българския трибагреник и знамето на Европейския съюз.

Част от протестиращите инициираха подписка за сваляне на депутатския имунитет на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Според тях има данни за извършени престъпления от общ характер от лидера на националистите.

В района има засилено полицейско присъствие, като обстановката е спокойна. По информация на МВР към 19.30 часа около 2 500 протестиращи са се събрали на Ларгото пред Министерски съвет. Половин час по-късно техният брой е достигнал 6 500 души. На този етап няма данни за инциденти и нарушения на обществения ред. Екипите „Антиконфликт” и тази вечер съпровождат протестиращите и са в готовност да откликнат на всеки сигнал за нередности.

След 18,30 часа беше спряно и движението по бул. „Цар Освободител” до ул. „Г.С. Раковски” и от бул. „Княз Ал. Дондуков” до ул. „Г. С. Раковски”.

Протести има и в други големи градове на страната, като след софийския най-многоброен е този в Пловдив. Там протестиращи отрязаха символично средния пръст на Волен Сидеров пред централата на партия „Атака”.

По-рано днес протестиращи срещу правителството в столицата "пиха кафе" пред сградата на Народното събрание, около която са поставени метални ограждения.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 11.09.22 г.
fallback