fallback

Законодателни промени трябва да насърчат чуждестранните инвестиции

Драгомир Стойнев обеща прозрачност и по-бърза администрация

12:54 | 01.07.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Драгомир Стойнев. Снимка: МИЕ

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев съобщи, че скоро предстоят законодателни промени, които още повече да насърчат чуждестранните инвестиции в България. Пред журналисти по време на българо-китайски бизнес форум министърът каза, че става дума за промени в Закона за инвестициите, но добави, че няма  да се променя само този закон, съобщи БТА.

Нашата цел е да имаме план за привличане на чуждестранни инвестиции и става въпрос не само за данъчни облекчения, а и за по-голяма прозрачност, както и по-бърза работа на администрацията. Той допълни, че правителството планира до края на годината да има първи конкретни стъпки за облекчаване на бизнес климата и най-вече за подобряване на междуфирмената задлъжнялост.  

Много е трудно да се убедят чуждестранните инвеститори да направят вложения у нас, когато има протести, каза министърът. Правя всичко възможно и постоянно се срещам с чуждестранни инвеститори, но протестиращи има не само в България, може би светът преминава през такъв период, добави Стойнев.

Върху променените условия за инвестиране наблегна и вицепремиерът Даниела Бобева, която трябва да отговоря за чуждите инвестции у нас. "Ние ще направим радикална реформа по отношение на привличането на инвестициите, защото средата е различна", коментира тя в интервю за Investor.bg.   

Той каза, че разбира хората, чиито мечти в продължение 23 години са били излъгани и са вярвали в по-добър живот. Министърът каза, че се радва, че хората протестират, но изрази мнение, че без парламент и правителство няма как да се подобри животът им.

По повод вчерашното изявление на бившия енергиен министър Делян Добрев, че активите на БЕХ са били два автомобила и една сграда, Стойнев препоръча на журналистите да преценят дали активи за 10,7 млрд. лева представляват това, което твърди Добрев.

Стойнев попита чрез медиите бившия министър "как ще коментира активността на Михаил Андонов относно факта, че е "натискал" ръководството на НЕК ВЕЦ-овете да бъдат използвани като обезпечение по договора със "Сити Груп", който е на стойност 195 млн.евро". Аз категорично забраних още от първи ми ден като министър ВЕЦ-овете да бъдат ползвани като обезпечение, защото те не са създадени някой да ги приватизира, заяви министър Стойнев.

Той обяви, че скоро ще има заместник-министър с ресор енергетика и обясни, че новоназначеният миналата седмица зам.-министър Красин Димитров е с ресор външноикономическа политика. Припомняме, че преди седмици в министерството беше назначена и Анна Янева, която беше зам.-министър в кабинета на тройната коалиция. 

 

Според разпространената тогава информация тя трябваше да поеме ресора енергетика.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:40 | 05.07.13 г.
fallback