fallback

Преглед на печата за 1 юли

07:42 | 01.07.13 г. 2

Апатия във Варна

в. Капитал Daily

Варна беше активна - с протести гражданите свалиха неизменно печелилия четири поредни мандата от името на различни власти Кирил Йорданов. Ентусиазмът обаче днес е изчезнал. Под 20% от избирателите до вечерта решиха, че има смисъл да пуснат гласа си за нов кмет.  Най-вероятната причина е, че за изминалите близо четири месеца основните политически сили не успяха да излъчат силни кандидатури за един от най-важните градове в страната и това пролича в апатичното отношение на варненци към вота.

До 18 часа правото си на глас упражниха малко над 18% от над 300 хилядите избиратели в града. За сравнение, преди две години на първи тур активността е била 49%, т.е. над два пъти по-висока.

Ваньо Танов напуска митниците

в. Капитал Daily

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов ще бъде освободен от поста най-вероятно тази седмица. Това съобщиха два източника на "Капитал Daily" и уточниха, че следващият шеф на митниците ще бъде избран след конкурс. Формално освобождаването му не е подписано от финансовия министър Петър Чобанов, защото Ваньо Танов е постъпил в болница и от министерството не желаят да предприемат действие, докато има здравословни проблеми.

От петък обаче правомощията му са прехвърлени на Борислав Борисов, който е заместник на Танов. Той ще изпълнява длъжността директор и след официалното освобождаване на Танов до избора на нов титуляр.

54,6 млн. печалба през май

в. Стандарт

54,6 млн. лева е печалбата на банковата система през май 2013 г., сочат данните на БНБ. Така за първите пет месеца на годината трезорите генерираха финансов резултат след данъци от 265,4 млн. лева. Това е минимален ръст от 0,75% спрямо същия период на миналата година, когато генерираните средства достигаха 263,4 млн. лева. Приходите от лихви по отпуснати кредити нарастват с доста сериозните 25,4% само за един месец.

През април приходите от лихви са били 1, 533 млрд. лева, докато само месец по-късно сумата набъбва с цели 390,8 млн. лева до 1,924 млрд. лева. Същото рязко увеличение се наблюдава и при разходите за лихви на родните банки (депозити и влогове), които нарастват с 24,3% само за месец - от 719,8 млн. лева през април, те набъбват с 175,3 млн. лева, до 895,1 млн. лева към края на май.

"Тракия" ще наводни южните ни морски курорти

в. Стандарт

Българи ще наводнят курортите по южното ни Черноморие през юли и август. Това прогнозира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Пускането на изцяло завършената магистрала "Тракия" само след няколко дни ще увеличи значително трафика към хотелите край Бургас, прогнозира той. Новината за бранша в Слънчев бряг, Созопол, Приморско, Китен и Царево може да е добра, но за бизнеса край Варна не е особено приятна.

Причината е, че за по-голяма част от българите Северното Черноморие остава изолирано. Само три часа ще делят софиянци от Бургас при спазване на ограничението за шофиране със 130 км в час по изцяло завършения аутобан. В същото време пътуването от столицата до Варна все още е кошмарно.

Добрев: НЕК с 600 млн. депозит без "Белене" и "Цанков камък"

в. Стандарт

"Без "Белене" и "Цанков камък" в сметката на НЕК щеше да има 600 млн. лв. депозит", каза на пресконференция в Хасково депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката ,енергетиката и туризма Делян Добрев. Той посочи, че за двата проекта са изхарчени общо 2,5 милиарда лева. "В този смисъл сегашното състояние на НЕК е заради недалновидни инвестиции на предишни правителства", посочи Добрев в отговор на по-ранното изказване в неделя на наследника си Дрогомир Стойнев.

"Имаме над 2 500 мегавата ВЕЦ-ове. "Цанков камък" е 80 мегавата, което прави 3 % . В този смисъл може да се каже, че е излишен. Ако не беше спрян АЕЦ "Белене" всеки месец щяха да се трупат нови десетки милиони задължения", подчерта Добрев.

2 дни бонус за залози в нета

в. Стандарт

Два дни бонус получиха българите, които залагат в интернет. През изминалите събота и неделя достъпът до сайтове за залагания без лиценз беше възможен, въпреки решението на Софийския районен съд, което задължава доставчиците на интернет да блокират достъпа до още 27 страници за залагания.

Решението е публикувано на сайта на Държавната комисия по хазарта в петък вечерта, като интернет доставчиците трябваше в срок до 24 часа да го изпълнят. Някои от доставчиците обаче не спазиха решението, като вероятно причината се крие в двата почивни дни.

Държавна преса за избите

в. Стандарт

Държавните изисквания към нас растат, нуждите от инвестиции също, а продажбите ни намаляват. Така обобщи ситуацията в бранша шефът на русенския винзавод Наталия Къснеделчева. Тя, както и колегите й от останалите изби в страната, трябва да въведат уреди за отчитане на количеството и градуса на произведения алкохол най-късно днес (1 юли 2013 г).

В противен случай, според наредбата за вземането на проби и методите за анализ за целите на контрола върху акцизните стоки, производителите подлежат на солени глоби. Оказва се обаче, че дори към деня, когато станалата прословута Наредба 3 официално трябва да влезе в сила, никой в страната не може да произведе и предложи уредите, които трябва да измерват алкохолния градус според изискванията на митниците.

Дунав мост 2 се задръсти

в. Новинар

Дунав мост 2 буквално се задръсти от колона от чакащи камиони в неделя. Причината за затрудненото преминаване са оказаха проверки от румънска страна. Иначе властите на сверената ни съседка пропускаха по-леко останалите моторни превозни средства и преминаването беше спокойно, въпреки че трафикът остана засилен. Много от шофьорите се възползваха от гратисния период без такса за преминаване по моста, който изтече в неделя вечерта.

Ваучерите за декодерите за бедни ще се раздават в пощите

в. Сега

Ваучерите за безплатните тв декодери, нужни за преобразуване на аналоговия сигнал в цифров при по-старите телевизори, ще бъдат раздавани в клоновете на Български пощи. За да получат декодер, социално слабите хора, които имат право на тях, обаче ще трябва да се разкарват до три различни места - Агенцията за социално подпомагане, клон на Български пощи и магазин на веригата, която ще ги доставя.

Според измислената от чиновниците схема агенцията ще дава на транспортното министерство списъка на хората, които имат право на енергийни помощи, а пощите ще предоставят мястото, където да се получават ваучерите. Половината от тях вече са отпечатани, а рекламата за безплатните декодери върви по медиите. След това хората с ваучери ще трябва да отидат до магазина, за да си вземат устройството.

За кърпенето на дупки по пътищата отидоха 14.5 млн. лв. за два месеца

в. Сега

Традиционното пролетно аварийно кърпене на дупките след снега продължава да поглъща огромни суми, а резултатите да се изпаряват след около година. Само през април и май т.г. пътната агенция е наляла 14.5 млн. лв. в аварийни ремонти по републиканските пътища.

Изкърпени са близо 575 хил. кв. м по магистрали, първокласни и по-нисък клас пътища, съобщиха пред "Сега" от Агенция пътна администрация (АПИ). Част от сумата е от спестените средства от зимното поддържане. Миналата зима е струвала малко над 42 млн. лв. при осигурен бюджет от 55 млн. лв. Така спестените около 13 млн. лв. се прибавят към 30-те млн. лв., отделени предварително за аварийното изкърпване и текущо поддържане на пътищата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
fallback