fallback

Кр. Георгиева: Опасяваме се, че политическата криза ще прерасне в икономическа

Българският еврокомисар се пита защо БСП и ГЕРБ не работят заедно за предсрочни избори

22:08 | 28.06.13 г. 17

 В Брюксел се притесняват, че политическата криза може да прерасне в икономическа, което е лоша новина не само за България, а и за целия Европейски съюз.Това заявява еврокомисарят Кристалина Георгиева в позиция за ситуацията в страната, публикувана в личния й блог. Според нея очакванията за промяна ще се сбъднат, ако енергията на протестите се трансформира от „Долу!“ в едно добре премислено „За“.

Бомбата, която хвърли назначението на Делян Пеевски начело на ДАНС, произведе неочаквано силен положителен ефект върху процесите в българското общество, заявява още българският еврокомисар.

„Непрозрачният избор на спорна личност на чувствителна позиция провокира българите ясно да декларират желанието си да живеят в страна с прозрачни, работещи, обърнати към тях институции. Отприщи се енергията на хората за промяна и с нея – очакването да се отлепим от дъното на Европа, да заживеем по-демократично и по-добре.

Това е чудесно, особено на фона на обидната за народа ни предизборна кампания. Но не е достатъчно", смята Георгиева, но се пита за какво управление сме готови да гласуваме и кой предлага алтернативата на една България, в която властта може да е за лична употреба.

"Какво конкретно трябва да се направи, за да има работа за повече хора, да е по-добро образованието за децата ни, по-добра грижата за здравето ни и по-голям шансът да живеем „като европейци“ – и какво точно значи това? Нека не позволяваме на нагнетената от политически страсти обстановка да ни разсейва от търсенето на отговорите на тези въпроси", заявява тя в своя блог.

Кристалина Георгиева отбелязва и че по време на криза невъзможното става възможно – "историята е пълна с примери за това".

"Политически противници намират път към разбирателство (както стана в Италия), непримирими врагове се помиряват в името на националния интерес (споразумението между Сърбия и Косово е най-прясното доказателство).  На този фон е разбираемо, че в Брюксел тези дни най-често ме питат защо, при патовата ситуация в парламента, двете най-големи партии в България не работят заедно за подготовката на неизбежните предстоящи избори", допълва още тя и предупреждава, че ако безмилостното противопоставяне продължава, рисковете за страната ще са сериозни.

"Гледайки на процесите от Брюксел, моята най-голяма тревога е, че докато се борим с останките от миналото, ние рискуваме да загубим приятели и да си пропилеем бъдещето, да пропуснем огромния шанс, който ни дава членството в Европейския съюз да живеем в страна с върховенство на закона и растящ стандарт на живот. А втори в нашето забързано време може и да няма – светът и Европа вървят напред, те няма да ни чакат да се променим, за да ги настигнем“, завършва Кристалина Георгиева.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
fallback