fallback

Преглед на печата за 28 юни

07:41 | 28.06.13 г.

Лихвите по кредитите остават почти без промяна през май В. Сега

Лихвите по кредитите остават почти без промяна през май, показва месечната статистика на БНБ. Но за първи път от 6 месеца насам при потребителските заеми има движение нагоре. В края на април те бяха паднали с почти 0.60 процентни пункта (пр. п.) спрямо март до средно 10.55%. В края на май средната лихва за потребителските кредити в левове е набъбнала до 10.75%. В сравнение с май миналата година, когато лихвите са били 11.21%, спадът е 0.46 пр. п. При потребителските кредити в евро също има лек ръст на лихвите. От края на април до края на май те са нараснали с 0.08 пр.п. до 9.64%.

Китайци местят у нас европейския си бизнес В. Стандарт

Китайски предприемачи местят у нас закъсалия си бизнес от Западна Европа и от родината си. Това каза Виктор Азманов, председател на Българо-китайската търговско промишлена палата. На кръгла маса във Варна той представи възможностите за търговия и съвместно производство с азиатската страна. Китайски собственик на фабрика за яхти, ударен от кризата в Италия, търси български партньор за "джойнт венчър". Но той проучвал възможностите за това не само у нас, но и в Румъния и в още една черноморска страна. Китайски производител на зеленчуци искал да премести бизнеса от родината си в страна от Източна Европа. Станало му скъпо производството в Китай, където трудът е по-високо платен отколкото в България.

Отпушват пътя до 2 морета В. Стандарт

Ще стигаме по-бързо и до Черно, и до Бяло море още от юли. На 12-и ще бъде официално открита изцяло завършената магистрала "Тракия", съобщи регионалният министър Десислава Терзиева в интервю за "Стандарт". Така от София до Бургас ще пътуваме само 3 часа. През следващия месец предсрочно ще бъде пусната и отсечката между Долна Диканя и Дупница от магистрала "Струма". Тя пък ще скъси пътя до гръцкото море.

Кошмарът на олигархията В. Капитал Daily

Активна средна класа, т.е. свободните хора, които искат честни "правила на играта" в политиката и икономиката, и медии, които си вършат работата - това е истинският кошмар на едно управление, чиято цел е с ресурсите на цялата държава да обслужва най-вече интересите на шепа олигархични кръгове. В последните дни новата тройна коалиция в лицето на БСП, ДПС и "Атака" направи всичко възможно да се самоопише като точно такава власт. А с изчезването от парламента и в голяма степен от политическата сцена на ГЕРБ се доказа и правилото, че когато някой управлява без опозиция, превръща в опозиция самите управлявани.

Новата схема на властта: Разделяй и владей В. Капитал Daily

Опитите за противопоставяне на обществени групи на "тези, които не могат да си платят сметките" срещу "заможните и образованите", посочвани като ядрото на сегашния протест, бяха заченати преди около седмица от медиите на неуспелия кандидат за шеф на ДАНС Делян Пеевски и от обществени фигури в лявото пространство. После мантрата бе възприета и от управляващите, а през последните два дни в изказванията си те вече лансират все повече и повече разделителни линии, опитвайки да налучкат успешната формула, която да дискредитира или делегитимира протестиращите или поне да разедини хомогенната група, която всяка вечер шества по маршрута си и иска оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:11 | 12.09.22 г.
fallback