fallback

КЗК спря избора на изпълнител на втората фаза за софийския завод за боклук

Вторият етап от изпълнението на проекта е изграждането на завод за механично-биологично третиране на отпадъци

15:03 | 25.06.13 г.

Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) отмени заповед на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова за класиране на участниците и избор на изпълнител на обществена поръчка за втората фаза на столичния завод за отпадъци. 

Вторият етап предвижда изграждането на система за механично-биологично третиране на отпадъци. Това означава механичното сортиране на боклуците, а тези, които са годни за рециклиране, се отделят. От горимите останали отпадъци пък ще бъдат правени RDF-блокчета, които се използват за гориво в циментови заводи. 

КЗК обаче е била сезирана за нередности в процедурата по избор на изпълнител на тази система от Съвместно предприятие „ВСМ-СПХ” и Обединение „Станилов- Данеко” ДЗЗД. Проучването е показало, че възложителят е отстранил от процедурата един от участниците без да изложи всички надлежни аргументи, които да са базирани на изискванията в документацията и да обосновават недопустимостта на офертата, съобщиха от регулатора. 

По тази причина и производството се връща за повторна преценка на офертата.

Проверката е показала още, че Столичната община, в качеството й на възложител, е трябвало да изиска от класираното на първо място дружество - Обединение „Актор АД- Хелектор АД” допълнителни документи, с които да бъде удостоверено по безспорен начин, че успешно е реализирал едноврменно дейности  по проектиране,  строителство и въвеждане в експлоатация на подобен обект в кипърската провинция Ларнака- Аммохостос.

Доказването на паралелното изпълнение на тези дейности е условие за допустимост на участника съгласно обявлението, обясняват от комисията. Като е допуснал обединението до оценка и класиране на офертите, без да събере и прецени всички относими документи, възложителят е издал незаконосъобразно решение, което следва да бъде отменено.

Комисията връща преписката на възложителя за продължаване на процедурата от последния законосъобразен етап - разглеждане на документите за съответствие с критериите за подбор, съобразно изложените мотиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 06.09.22 г.
fallback