fallback

София посреща лятото на 2014 г. с 50 нови тролейбуса и 20 трамвая

Столичната община вече е подписала договорите за доставка на подвижния състав

16:24 | 24.06.13 г. 10

До средата на 2014 г. градският транспорт в столицата ще бъде обновен с нови 50 нископодови съчленени тролейбуса и с 20 нови трамвая. По-рано днес бе сключен договор между Столичната община и чешката фирма „Шкода Електрик” АД по Проект за интегриран столичен градски транспорт за доставката на 50-те нови тролейбуса, съобщи "Фокус".

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Стойността на договора е 27,475 млн. евро без ДДС.

Иво Василев, зам.-директор в дружеството "Столичен електротранспорт" уточни пред Investor.bg, че тролейбусите ще бъдат доставяни поетапно, като първите бройки ще пристигнат в столицата в близките 6 месеца от датата на сключването на договора. Останалите трябва да пристигнат у нас до средата на следващото лято и тогава да влязат в експлоатация.

"Всички те ще заменят стари превозни средства", уточни Василев. С реализацията на доставката тролейбусният парк

на столицата ще бъде почти 100% обновен. Планира се новите тролейбуси да обслужват най-натоварените тролейбусни линии (линии 1, 2, 5 и 9).

В края на миналата седмица Столичната община е подписала и договор с полската фирма PESA за доставка и на 20 нови трамвая. Средствата за подвижния състав се предоставят по ОП "Околна среда".

По информация на Василев около декември 2013 г. в страната ни ще бъдат доставени първите мотриси от поръчката. През януари-феврури на 2014 г. ще пристигнат и останалите.

Все пак той уточни, че новите трамваи ней-вероятно ще се включат в транспортната мрежа най-рано през май 2014 г. тъй като от "Столичен електротранспорт" ще трябва да "домоделират" съоръженията.

"Нужно е време да бъдат поставени самите уреди за билетоиздаване. Превозните средства ще трябва да бъдат включени към системата на всички останали мотриси, а това ще изиска поне няколко месеца работа", уточни Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
fallback