fallback

Нова дирекция в МЗ ще чертае здравните реформи

Здравният министър предлага и други промени в устройствения правилник на министерството за по-голяма ефективност в работата

13:58 | 24.06.13 г.

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева предлага промени в устройствения правилник на министерството, които според нея трябва да оптимизират работата на ведомството, да намалят числеността на администрацията с 16 щата и да се постигне по-голяма ефективност в работата.

Предложенията за промени са заложени в проектопостановление на Министерския съвет, което е публикувано за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

Създаването на самостоятелна дирекция „Здравна политика“ е сред основните предложения. Идеята на новия министър е отделно звено да планира приоритетите в здравеопазването и да определя стратегически визията за реформи в здравеопазването. В мотивите си д-р Андреева посочва, че ясното очертаване на стратегическата визия за промени в здравната система е приоритет в работата на министерството. По този начин ще се определят по недвусмислен начин отговорностите в администрацията, включват още мотивите.

Предлага се и нова дирекция „Управление на медицинските дейности“, която да се занимава с оперативните приоритети, свързани с медицинската дейност. По този начин ще се създаде организационен капацитет за ефективна реакция на администрацията по отношение на динамичните оперативни дейности, смята министърът.

Самостоятелна дирекция „Бюджет и планиране“ ще отговаря за функциите на министерството, свързани с финансирането на здравната система.

Всички дейности, свързани с управление и изпълнение на международни проекти и програми, ще се съсредоточат в дирекция „Международни проекти и специализирани донорски програми“, според проектопредложението.

Сега съществуващите дирекции „Обществени поръчки“ и „Инвестиционна политика“ ще се слеят, тъй като се констатира сходство по отношение на основните им задачи, посочва още министър Андреева в доклада си към проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:36 | 12.09.22 г.
fallback