fallback

#ДАНСwithme за десети път *

Атака направи паралелен протест, група провокатори бе неутрализирана от полицията

21:04 | 23.06.13 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Хиляди протестиращи се събраха за пореден ден пред Министерския съвет, на площад ”Независимост” и района. Това е десетият пореден ден на протести. Хората на улицата настояват за оставка на кабинета на премиера Пламен Орешарски, смяна на политическия модел и бързи промени в Изборния кодекс. Шествието отново е мирно, предаде Dnes.bg.

Събралите се граждани държат български знамена, а за пореден ден се чуват добре познатите лозунги: ”Оставка” и ”Мафия”. Спряно беше движението пред Министерски съвет и в района на площад „Независимост” – бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков”.

След като се събраха пред Министерския съвет, протестиращите се насочиха по обичайния си маршрут - през Парламента към Орлов мост. Там движението беше блокирано, а хората тръгват към Моста на влюбените при НДК.

Протестиращите са издигнали лозунги, които гласят "Станишев, разкрит си", "Ако ние се уморим и те ще се уморят", "Лява идея, десен джоб", "Това е протест срещу наглостта", "Прошка, не мерси", "Днес създаваме Нова България - с български парламент и българска политика", "Изхвърлям ви безплатно", "Българската полиция достойна за уважение", "Обща стачка, ние сме ход". 

И след като от няколко дни протестиращите се опасяваха от провокатори, а вчера двама от демонстрантите се спречкаха с велосипедисти, които нарочно не пускаха шествието към централата на ГЕРБ, днес отново на същото място се стигна до малък инцидент. "Полицията неутрализира 30-40 младежи по подозрение, че са провокатори на протеста #ДАНСwithme ден 10. Гражданите аплодират полицията!", написа във Facebook журналистът и продуцент Найо Тицин. Според Канал 3 има и арестувани.  

Същевременно в София митинг си организира и „Атака”, а проявата бе под надслов „Не на омразата”. Начело на митинга застана лидерът на партията Волен Сидеров.

Той нападна другите протестиращи, като нарече площад ”Независимост” площад ”Зависимост”.

"София през последните седмици е залята от агресия, партия "Атака" се изразява против тази агресия. Искам да покажа на българското общество, че ние сме здравомислеща политическа партия", заяви лидерът на "Атака" в началото на митинга, цитиран от ”Фокус”.

По думите на лидера на националистите цяла България се убедила, че протестите пред Министерския съвет са подклаждани от политически сили и не са с чисти намерения. По думите му днешният митинг е, за да се даде пример за мирно шествие, без да се скандират обиди и лозунги. "Ние сме против това на власт да се връщат костовци, симеоновци и борисовци, които ограбваха България и я водеха по лош път. Те искат да предизвикат анархия, да замажат злодеянията си. Ние няма да допуснем това", заяви Сидеров. Той посочи, че партия „Атака” е пример за гражданска отговорност.

Хиляди граждани протестират за пореден път в Пловдив срещу правителството на Пламен Орешарски, предаде "Фокус". По данните на самите протестиращите те са около 5000 души. Хората преминаха през обичайното си шествие по главната улица в града, а след това блокираха бул. "Шести септември". Засилено е полицейското присъствие. Протестиращите скандират "Оставка, "Мафия" и "Червени боклуци" и развяват български знамена.

Над 250 варненци се събраха и тази вечер, за да изразят своето недоволство от управляващите. Протестното шествие преминава спокойно, при засилено полицейско присъствие. Има млади хора, майки с деца, включително и деца в колички. Протестиращите скандират "Оставка", развяват българското знаме и носят различни лозунги.

Около 50-тина души излязоха на протест и в Бургас. Преобладаваха млади хора с българския трибагреник. Имаше и семейства с деца, пенсионери. Шествието пое по централната улици „Богориди” като бе предвождано от голям бял транспарант с надпис „Бургас, защо спите???” и голямо българско знаме. Въпреки, че протестиращите бяха сравнително малко, скандираха шумно „Оставка”, „Олигарски вън!”, „Червени боклуци” и други лозунги. 

*Актуализирано към 21,25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
fallback