fallback

Новият съвет за национална сигурност - след консултации с партийните централи

Президентът Росен Плевнелиев иска да е сигурен, че заседанието ще бъде ефективно и продуктивно

14:19 | 21.06.13 г. 7

Конкретна дата за новото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента ще бъде определена след консултации с лидерите на политическите партии и с институциите, които участват в КСНС. Това обяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията по откриване на Деветия конгрес на Съюза на ветераните от войните в България.

Мотивите за тази усложнена процедура е, че президентът иска да се увери, че няма да бъде повторен скандалът от вчерашното заседание.

„Не искам отново да бъда свидетел на един непродуктивен и донякъде поставящ рекорд по неефективност Консултативен съвет за национална сигурност и на нарушаване на елементарни принципи в държавата“, коментира той и допълни, че ще апелира за спазване на правилата, „като минимум отношение към държавността и към институциите.“

„Оттам нататък всеки политически лидер ще носи отговорността за действията си публично пред цялата нация“, допълни президентът.

Росен Плевнелиев отново коментира и многохилядните протести в столицата. За него е важно политическите лидери да чуят какво казват хората отвън.  България може да се гордее „с толкова демократичен, симпатичен протест, който казва много на политиците с начина, по който се случва, с визията, с отношението, с характера, дори със смелостта да бъдеш добър, да бъдеш интелигентен и да го покажеш на цялата нация и на Европа.“, заяви още президентът, цитиран от прессекретарията си

„Призовавам и политическите лидери да дадат пример с отношението си към държавата, към правилата в нея и към различността на всеки. Не можем да обявяваме за лумпени едни хора, които по възможно най-демократичен начин протестират. Не можем да обявяваме за криминално проявени десетки хиляди българи, които са отвън с децата си, с кучетата си и с бебетата си“, категоричен беше президентът в коментар на продължаващите граждански протести.

Припомняме, че вчера депутатът Христо Монов нарече протестиращите "интернет лумпени", което предизвика гнева на социалните мрежи. Днес в кулоарите на Народното събрание депутатът от "Коалиция на България" се опита да се извини с думите "Извинявам се на тези, които са се засегнали и са се припознали като такива". 

Вчера негови съпартийци осъдиха това изказване. "Това определение е  не само е пренебрежително, то е достатъчно обидно, за да може да бъде категорично осъдено и отхвърлено. Аз мога да се извиня от негово име на всички протестиращи и настоявам той да направи същото", заяви военният министър Ангел Найденов, цитиран от пресцентъра на БСП.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:21 | 12.09.22 г.
fallback