fallback

ГЕРБ поиска връщането на старите текстове в Закона за ДАНС

Законопроектът е внесен в деловодството на Народното събрание вчера - денят, в който партията обяви, че напуска парламента

12:54 | 19.06.13 г. 7

Група депутати от ГЕРБ, сред които и бившият вътрешен министър в кабинета „Борисов“ Цветан Цветанов, внесоха искане за промяна в Закона за Държавната агенция „Национална сигурност“.

Предлаганите промени всъщност връщат старите текстове на закона, а именно избора на председател на агенцията да става с указ на президента, по предложение на Министерския съвет, а не от парламента.

Освен това ГЕРБ поиска връщането на 10-години стаж в службите за сигурност. В момента, след промените, внесени от депутати от БСП и ДПС, председателят на агенцията трябва да има 8-годишен юридически стаж, като не е задължително той да бъде в сектора на сигурността.

В проекта има предложение за връщане на т. 5 в ал. 3 от чл. 8. Този член се отнася към причините за предсрочно прекратяване. В сегашния текст отпада основанието „При тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията“, докато бившите управляващи поискаха връщането му.

Законопроектът е внесен в деловодството на 18 юни. В този ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията напуска парламента и ще се върне само за гласуване на промени в Изборния кодекс.

В изпълнение на това свое решение днес парламентарната група на ГЕРБ не присъстваха в залата и не гласуваха за отмяна на решението за назначение на Делян Пеевски начело на ДАНС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:07 | 09.09.22 г.
fallback