fallback

Правото на вето в момента е много силен коз на президента

Ако държавният глава наложи вето при липса на кворум, прегласуването на предложен закон ще се отложи във времето, заяви Росен Стоянов

11:31 | 19.06.13 г.

"Президентът от обединител на законодателната и изпълнителната власт се превръща в човек със силна позиция. Правото на налагане на вето се превърна в много сериозен коз при създавалата се политическа ситуация“, коментира в ефира на Bulgaria On Air политологът Росен Стоянов.

Той обясни, че ако държавният глава наложи вето, и при липса на кворум, прегласуването на предложен закон ще се отложи във времето.

Стоянов подчерта, че управляващите в момента са направили голяма услуга на демокрацията, тъй като са накарали хората отново да се интересуват от политическия живот в страната.

„Дано тази енергия, която се генерира в момента, бъде проявена и при гласуването на следващите избори“, заяви политологът. Той допълни, че вече е ясно, че правителството няма да изкара четиригодишния си мандат.

По думите му със скандалните си решения управляващите са се поставили в ситуация да избират между това кои хора да излязат на улицата - „тези, които нямат какво повече да губят и които видяхме през февруари, или тези, които нищо няма да загубят, които са в основата на протестите сега“.

Според него с избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС най-старата партия у нас БСП е направила „публично самоубийство“. Стоянов коментира още, че не очаква да станем свидетели на разцепление в партията, тъй като там има "достатъчно политически лидери с влияние, които имат достатъчно тежести и значение, за да окажат влияние".

„Предстои да видим дали те ще решат да излязат на преден план“, заяви политологът. Той коментира, че спекулациите по отношение на евентуално коалиране на ГЕРБ с БСП, ако Първанов оглави партията на социалистите, са били разсеяни в известна степен от изявлението на Борисов, че ще търси обединение с десните партии.

Според него възраждането на „синята идея“ трябва да се случи с нови лица и подкрепата на утвърдените до момента лидери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:20 | 12.09.22 г.
fallback