fallback

Орешарски обеща съдействие на общините за усвояване на евросредства

Премиерът очаква от кметовете предложения за промени в Закона за обществените поръчки

15:52 | 18.06.13 г. 6

Премиерът Пламен Орешарски даде заявка за съдействие на общините за по-бързо усвояване на средствата от европейските фондове за изтичащия програмен период. Това стана ясно след срещата му с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

На първата среща между министър-председателя и сдружението на общините беше договорено на регулярните сбирки на сдружението да присъстват министри, които да дебатират секторни политики с кметовете. А от своя страна кметовете ще присъстват на заседанията на правителството, когато се обсъждат въпроси, свързани с местната власт. Целта е да продължи диалогът между централната и местните власти и той да бъде тематичен, се посочва в съобщение до медиите на пресцентъра на Министерски съвет.

Орешарски призовава кметовете да участват активно в дебатите за предстоящото споразумение с Европейската комисия за партньорство. „В следващите няколко месеца трябва да подготвим приоритетите, да финализираме споразумението, за да отидем на разговори с ЕК с една силна и единна българска позиция“, посочва премиерът.

Според председателя на УС на НСОРБ Тодор Попов правителството има различно отношение към местната власт и е важен стратегически партньор за реализирането на различни секторни политики. Попов акцентира върху необходимостта успешно да приключи настоящият програмен период и да се сведе до минимум възможността да се загубят финансови средства за България.

„Надявам се, че партньорството ще прерасне в полезен и ефективен диалог“, каза още председателят на УС на НСОРБ.

През октомври ще се подпише споразумение за партньорство с местните власти, обяви още премиерът Орешарски, цитиран от БНР. Днес е договорено да се работи по премахването на пречките за развитието на бизнеса.

„Подкрепиха моя призив да работим заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса. Една не малка част от тези тежести са и в местните власти... Обещаха да окажат съдействие, в това число да дадат предложения за подобрение на Закона за обществените поръчки, така че наистина да имаме среда, в която максимален брой фирми да бъдат уверени, че могат да кандидатстват и да печелят търгове“, заяви премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 30.08.22 г.
fallback