IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Близнашки: Улицата ще свали кабинета „Орешарски“

Хората са на улицата, защото е накърнено националното им достойнство, твърди професорът по конституционно право в Софийския университет

21:11 | 17.06.13 г. 22
Автор - снимка
Редактор
Г. Близнашки: Улицата ще свали кабинета „Орешарски“

„Това правителство е обречено. Пламен Орешарски не спечели вота дори в собствения си избирателен район, а се нагърби да управлява държавата. За първи път от много години гражданите могат да дадат урок на олигархията, която е силно стъписана. Наблюдаваме едно наистина достойно гражданско поведение. Хората са на улицата, защото е накърнено националното им достойнство",  каза в ефира на Bulgaria On Air професорът по конституционно право в Софийския университет Георги Близнашки.

Според него в момента сме свидетели на безпрецедентен случай на злоупотреба с власт. "ДПС този път наистина прекалиха с поставянето на свой човек начело на тайните служби“, добави Близнашки. По думите му за Сергей Станишев подобен ход е бил удобен, тъй му трябвал човек, който да свърши мръсната работа.

„БСП се върнаха във властта, без да са готови. Абсурдни са стремежите им да пречупят гръбнака на най-голямата политическа сила в България. Не считам, че е възможно Делян Пеевски да се върне в парламента като народен представител. Конституционния съд ще отсъди същото. И хората няма да подкрепят оставането му като депутат“, каза още експертът.

Според него реформаторския потенциал на БСП е силно ограничен. „Тази партия се бори за оцеляване. Грешката на Станишев е кардинална. Опитва се да управлява българския народ, без да го познава. Колкото по-бързо освободи лидерския пост, толкова по-добре.

"Улицата ще свали кабинета „Орешарски“. Само това ще бъде в състояние да накара БСП да преосмисли позициите си. Връщането на Георги Първанов едва ли ще донесе нужните промени, но определено би означавало шанс за оцеляване на червените“, посочи още Близнашки.

Ако ГЕРБ се отворят към обществото, ще могат да извлекат дивиденти от създалата се обстановка, смята още професорът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 12 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
Момче, ти или рано ставаш или късно лягаш и определено ти се отразява на мисленето.*** се наспи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
а тук си прав, освен, че нито двата мандата в опозиция би променило много много висшият ешалон, нито пък това би свършило партията. А за жалост не е само Станишев виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 20
Internet
преди 11 години
Според ново анонимно писмоКонспирация: Любен Гоцев, Борисов и Доган изиграли хода с Пеевски, за да спасят лидера на ГЕРБАвторите се представят като служители от МВР, огласили скандалните СРС-та от Банкя14:22 | 17.06.2013 | 8043 прочитания Размер на текста Три дни след избухването на масово недоволство срещу скандалното назначение на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, в понеделник до някои медии бе изпратено поредно анонимно писмо, очертаващо заплетена конспиративна схема.Според нея известният кадър на бившата Държавна сигурност ген. Любен Гоцев, член на известния кръг "Монтерей" и смятан за един от "кукловодите" на прехода, посредничил между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия председател на ДПС Ахмед Доган на 8 юни т.г. в Неапол.Там тримата договорили издигането на Пеевски за шеф на ДАНС, като планът бил това да предизвика масови протести, в които да се включат криминални елементи, лоялни към бившите управляващи. Идеята била да се стигне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 1
data
преди 11 години
не ме разбра - не протестиращите му носят сметката . По -страшно - старите хиени от БСП , а на следващите избори независимо кога - избирателите им ! Още един два мандата в опозиция и с това БСП е свършено . Станишеф почти ги е унищожил вече като партия - сега ги довърши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 1
Moesia
преди 11 години
Веско, Всеко, въпреки преклонните 94г., разсъжденията ти куцат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 31
Vesko94
преди 11 години
А за отговорността- Станишев вече си пати от тази грешка. Мислех го за по-умен политик. А Орешарски- сащо, той от далече си личи, че не е политик и съм сигурен, че тези дни не спи спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 43
Vesko94
преди 11 години
По-добре Орешарски пред Борисов, по-добре Орешарски пред тълпа хора, които протестират за нещо, но нямат никакви идеи след това накъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 3
data
преди 11 години
Пич , в политиката и в живота съществува думичката - Отговорност . Демек - всеки си плаща ! Безплатни неща - няма ! Та на Станишко и Орешака им носят сметката ! Усещаш ли хумора ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 12
kalendar
преди 11 години
А да се изкарва голям експерт-не, че не е(по мое скромно мнение е един от водещите конституционалисти в държавата), но лично аз съм бил на лекцията, където разказваше с гордост, че той не би изневерил(думите са мои-цитирам по памет) на себе си "както много други направиха" и не би сменил партийната боя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 15
kalendar
преди 11 години
моите уважения към проф. Близнашки, най-малкото, защото ми е преподавал и на мен, но говори за "тази партия" все едно е бил в някоя друга, ми напомня именно за един негов анекдот за...не помня името на академика, който бил доста възрастен и подсещал професорите за промяната в мнението им от преди '89 и след '89, когато са кандидатствали за по-високо академично звание. Та исках да кажа- най-малкото биографично не му отива на професора(на мене ми преподаваше преди...тъкмо 9-10 год, ако не ме лъже паметта тогава беше главен асистент), да коментира в негативна светлина правителство, станало възможно именно благодарение на Конституцията, предвид, че той е един от главните виновници за нейният и вид. Та исках да кажа-ако проф. Близнашки има малко...памет(и срам), може би би трябвало да бъде по-малко критичен към сегашната ситуация...или поне да поеме своята част от вината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още