fallback

Янаки Стоилов: Протестите ще стабилизират правителството

При нови избори държавата ще бъде управлявана от същите, каза депутатът

09:24 | 17.06.13 г. 14

Номинацията на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС е била самономинация. Такова предположение изрази пред bTV левият депутат Янаки Стоилов, който не гласува в подкрепа на предложението медийният магнат да оглави агенцията.

Той определи поведението си след гласуването в петък като опит да бъде защитено достойнството на парламентарната група на левицата, "на която се наложи да приеме предложението на премиера". "Допускам, че това е била такава инициатива, която е срещнала одобрение с аргументацията за решимостта", коментира той.

По думите му за председателския пост на ДАНС са необходими аналитични качества – способност за предвиждане на събитията, както и решимост. "Каквото и да е мислено за възможностите на този човек, той съсредоточава политическа, медийна и корпоративна власт", допълни депутатът от БСП. 

Янаки Стоилов нарече грешка не само издигането на кандидатурата на Пеевски, но и обвързването й с евентуално падане на правителството. Той декларира, че и той самият, а и парламентарната група, че и партия БСП подкрепят правителството на Пламен Орешарски. "Ние не сме тези, които ще отслабим възможностите на правителството да действа", подчерта той.

"Не се присъединявам към искането на оставката на председателя Сергей Станишев – това действие не осигурява стабилност, но БСП се нуждае от промяна", категоричен бе депутатът.

По думите му протестите последните три дни са срещу начина, по който България се управлява през последните години. "Силното недоволство към всички партии може да стабилизира правителството. При нови избори държавата ще бъде управлявана от същите. След Арабската пролет, следва горещо "Балканско лято", прогнозира Янаки Стоилов с препратка и към събитията в Турция.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:16 | 09.09.22 г.
fallback