fallback

Корнелия Нинова: Премиерът знае какво прави с избора на Пеевски

От 1 януари 2014 година увеличаването на възрастта за пенсиониране ще бъде замразено, съобщи "червеният" депутат

09:51 | 15.06.13 г. 26

Подкрепихме изборът на Делян Пеевски за председател на Държавната комисия "Национална сигурност", защото съм убедена, че премиерът Пламен Орешарски го е обмислил и знае какво прави, съобщи в ефира на ТВ7 "червеният" депутат Корнелия Нинова.

Само времето ще покаже дали промените, които предприе този парламент в сектора "Сигурност" ще дадат резултати. "Ако те са добри, протестите ще стихнат", категорична беше тя.

При процедурата по избора на нов шеф на агенцията няма нарушения, убедена е Нинова. За нея е имало време за дебати, но опозицията не се е възползвала. Колкото до обещанията за обществено обсъждане на всички решения, те все още не са одобрени в Правилника за работа на Народното събрание.

Нинова смята, че няма разминаване по отношение на първите стъпки на правителството, защото то е започнало със социалните промени. Нинова съобщи, че увеличаването на възрастта за пенсиониране ще бъде замразено от 1 януари 2014 година. Ще бъде въведено и Швейцарското правило за индексиране на пенсиите с процента на инфлацията.

"Коалиция за България" ще се опита да намали и младежката безработица, смята Нинова. Тя заяви, че не трябва да се разчита само на европейските фондове, а и на плащания от страна на държавата за намаляване на безработните младежи. Трябва да бъдат поети осигуровките на младежите, да бъдат осигурявани курсове за преквалификация и временна заетост за тях, допълни тя.

Левицата ще работи и за намаляването на лицензионните режими за бизнеса. Предстоят промени в Закона за обществените поръчки, които да премахнат монопола на някои фирми, заяви "червеният" депутат. За нея това ще стане чрез работеща икономика и "удар срещу сивата икономика".

На този етап няма да бъдат променяни данъците, тъй като липсва подкрепата на парламентарните партньори на БСП, заяви Нинова. Темата обаче ще бъде отново дискутирана при разговорите за Бюджет 2014. Според оценките на новите управляващи дупката в бюджета за тази година ще бъде около 1 млрд. лева.

След първите законодателни промени следва работа и по Закона за горите, които целят спиране на безконтролна сеч и износ на дървесина към Гърция. Така ще бъде опазена гората и ще намалее цената на дървата за огрев за тази зима.

Проектът "Белене" отново ще бъде анализиран, защото за четири години част от условията може да са се променили. "Ако той е икономически изгоден няма да бъде се откажем от него", заяви Нинова, но отказа да коментира какво би станало, ако проектът се окаже неизгоден. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
fallback