fallback

За и против компенсации за децата без място в общинските детски градини

Нито държавата, нито общините, имат пари за подобни компенсации, смята икономистът Десислава Николова

08:36 | 25.06.13 г. 11

Преди броени дни временната комисия по правни въпроси в парламента прие на първо гласуване лансиран от БСП законопроект, според който ще се изплащат месечни компенсации за родителите, за чиито деца няма място в детските градини.

Когато общините не са в състояние да осигурят места в детските градини, за семействата на всички некласирали се деца, ще се дават месечни компенсации от бюджета на съответната община. Заложено е компенсацията да е в размер на сумата, която всяка община доплаща за средномесечна издръжка на настанените деца в държавните градини.

По сметки на икономисти конкретно Столичната община ще трябва да плаща над 10 млн. лв. годишно в компенсации, за да може да обезщети родителите на 7 хил. деца, за които на този етап няма места в градините.

Откъде ще дойдат средствата?

Бюджетът на Столична община за 2013 г. е вече разпределен и няма резерви за подобни плащания, които новото правителство иска да въведе от октомври тази година. Около тази теза обединиха мненията си през последните дни, както зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов, така и кметът на София Йорданка Фандъкова. И двамата заявиха, че общината няма да успее да се справи с тази финансова тежест и че е нужна държавна помощ за плащането. Бюджетът на държавата за текущата година обаче също е разписан и подобен разход не се вписва в нито едно от неговите разходни пера.

Според Десислава Николова, експерт от Института за пазарна икономика (ИПИ) нито държавата, нито общините, които до някаква степен имат своя автономност, нямат пари за подобни компенсации.

„Новото правителство има за цел този законопроект да бъде въведен като дългосрочна мярка, а не като еднократно плащане и то само тази година. Ако беше просто еднократно плащане можеше да се търси някакъв вариант да се взима от резерви, но когато говорим за планове в дългосрочен аспект никой не може да даде отговор откъде ще дойдат тези пари. За общината това е една немалка сума и не е ясно откъде ще бъде намерена“, посочи Николова, която бе потърсена за коментар от Investor.bg.

Депутатът от БСП Георги Кадиев, който е един от вносителите на законопроекта, е на друго мнение по казуса. Според него средства за компенсации от този вид има.

"Тези 10-12 млн. лв., които Столична община ще трябва да даде годишно за компенсирането на родителите са капка в морето за държавата и за бюджета на общината. Има излишъци, от които могат да се вземат средствата и това е доказуемо. Могат и да се пренасочат средства, да се преразгледат приоритетни пера и парите ще се намерят", категоричен бе Кадиев, когато Investor.bg се свърза с него.

По негови думи Столичната община дори цели отлагането на строежа на нови детски градини във времето.

"За Столичната община е по-добре да няма нови детски градини. От една страна, защото ще трябва да дава пари за строителството им, а от друга, защото ще трябва да дава субсидия за всяко едно дете, което ще бъде настанено в тях. Затова тя дори се опитва да отложи строителството на много нови детски градини", обясни подробно Кадиев.

Но дали парите ще отиват по предназначение?

Николова загатна за един друг важен аспект от законопроекта, по който засега все още няма яснота. На този етап не се знае как родителят ще докаже, че изплатената компенсация наистина отива за ранното образование и социална интеграция на детето, каквато е идеята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
fallback