fallback

Синдикатите не подкрепят "обгрижване" на бизнеса за сметка на работещите

Облекчения за бизнеса у нас се случват само за сметка на нарушените права на работещите, смята вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов

19:48 | 10.06.13 г. 2

Синдикатите няма да преговарят по каквито и да било идеи за „обгрижване“ на бизнеса за сметка на работещите и служителите. Категоричната позиция изразиха Пламен Димитров и Димитър Манолов от КНСБ и КТ „Подкрепа“ след среща с премиера Пламен Орешарски.

Синдикатите заявиха готовност да бъдат лоялен партньор на правителството. Те ще участват в работната група, която ще бъде създадена с цел облекчаване на административния натиск върху бизнеса. По-рано при Орешарски бяха работодателските организации, на които премиерът обеща по-ниски такси и облекчени регулаторни режими.

Когато някой иска да прави бизнес, в никакъв случай не го прави, защото много обича хората и ще им открие работни места, и ще им плаща заплати, а го прави защото ще формира печалба от този бизнес, напомни вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Той заяви, че огромната част от българския бизнес има „съвсем друг произход“ и допълни, че когато правят своите планове, фирмите трябва да направят сметки за спазване на трудовите стандарти.

Синдикалистът се обяви против идеи, които се въртели „в нечии глави“ за нов Кодекс на труда с гъвкави режими на работа по 24 часа, седем дни в седмицата и плащане на заплати „който, когато каквито пари има“. Някой си е направил сметката без кръчмар, коментира той.

КТ „Подкрепа“ много обича бизнеса, обичаме бизнеса дотолкова, доколкото през бизнеса се създава заетост и заплати и се спазват някакви, понякога, стандарти, заяви още синдикалистът. Според него в последните години идеите да се насърчава бизнесът в България се случвали единствено и само за сметка на идеи да бъдат нарушавани права на работещите.

Големите предприятия изтъквали пред синдикатите, че за да има прогнозируемост на бизнес средата и оттам гаранция за работните места, е нужна сигурност на цената на електроенергията и прогнозируемост за нейното нарастване за индустрията.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че е необходим обществен надзорен контрол върху регулаторите, които защитават обществен интерес - като ДКЕВР, КЗК. Този надзор трябва да гарантира тяхната прозрачност.

Синдикатите искат и право на еднократно отлагателно вето върху решенията на тези институции.

Според Димитров с промяна в Закона за обществените поръчки спечелилият съответния конкурс трябва да гарантира по веригата на подизпълнителите нормални трудови и осигурителни стандарти. По думите му през изменения в няколко закона колективното договаряне трябва да гарантира изплащането на заработените трудови възнаграждения.

Синдикатите за пореден път настояха за криминализиране на укриването и неплащането на осигурителни вноски. Те искат и Националният съвет за тристранно сътрудничество да заработи максимално бързо и получили уверение, че каквото зависи от правителството, е направено. КНСБ и КТ „Подкрепа“ се обявиха и за създаване на специализирани трудови съдилища.

Още новини за България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 12.09.22 г.
fallback