През 2012 година България е подала 75 нотификации за опасни хранителни продукти, показа справка в сайта на RASFF (Система за бързо предупреждение за храни и фуражи). Голяма част от съобщенията се отнасят за храни, спрени на граничните пунктове, тоест те не са попаднали на пазара.
От 75-те сигнала, 53 се отнася до пресни плодове и зеленчуци с произход Турция. Причината за спирането на продуктите е наличието на пестициди в степен, по-висока от допустимата в ЕС. Най-често става въпрос за наличието на химикала форметанат в пресни чушки, е видно от данните в европейската система.
Седем са сигналите за храни, идващи от България в системата. В повечето случаи става дума за необявени съставки – като мляко в пилешка супа с ориз в сигнал от Кипър или за наличието на лешници в шоколадови вафли, за което съобщава Унгария. В системата попадат и две предупреждения от самата България. Единият е за непозволена употреба на оцветителя Е112 в българско вино.
Като цяло през миналата година по системата RASFF от всички страни в ЕС са постъпили 8,79 хил. уведомления, което е с 3,9% по-малко спрямо 2011 година, става ясно от отчета за дейността на системата.
Половината от сигналите са за опасни храни, спрени на границата. В системата са вкарани само 526 уведомления за предлагани на пазара продукти, които представляват сериозен риск. Спрямо миналата година намалението е от 14 на сто.
В RASFF постъпват сигнали за опасни храни, фуражи и за материали, които са в контакт с храните. Според публикуваните данни един от най-честите сигнали са за наличието на опасния афлатоксин в храни, пристигащи от Турция – общо 134.