fallback

Преглед на печата за 10 юни

07:40 | 10.06.13 г.

Враждебен кредит

в. Капитал Daily

Екшън, полиция, камери, викове, заплахи, с две думи зрелищен скандал. Това се разигра в петък в офиса на един от големите доставчици на интернет на едро в страната. Фирмата се казва "Глобъл комюникейшън нет" и по думите на собственика й Димитър Ангелов практически е обект на опит за враждебно превземане от страна на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Дали всяка подробност от историята е вярна и точна и дали няма скрити детайли - няма как да бъде преценено, поне на този етап. Едрите факти са, че интернет доставчикът има кредит от 1.8 млн. евро към ПИБ и заради просрочие от 150 хил. евро банката изземва бизнеса. Продължение със сигурност ще има - едва ли Ангелов ще остави компанията си без борба. Как ще приключи всичко предстои да видим. Но историята си струва да бъде прочетена от всеки, който има дълг.

Търг в сърцето на парка

в. Капитал Daily

Преди години на това място трябваше да се издигне небостъргач. Сега има само парцел, който се продава. Така накратко звучи историята за терена от 1.1 дка в морската градина на Бургас, който на 11 юни ще бъде обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител.

Взискател по делото е Българо-американска кредитна банка (БАКБ), а ответната страна са три дружества и едно физическо лице – Ваклин Стойновски, някогашен инициатор на мащабното строителство и сегашен общински съветник в Бургас.

Зелени, но бедни

в. Стандарт

Неделя, 9 юни 2013 г., 13:18 ч. - повечето българи си почиват или вършат домашната си работа. В същото време товарът по електроенергийната система на страната е доста по-добър от критичните нива по Великден, когато потреблението на ток у нас удари абсолютното дъно. Във въпросния час вчера натоварването по мрежата е 3455 мегавата по оперативни данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Интересното е, че почти 1/3 от тях идват от зелените централи. Най-голям дял имат фотоволтаиците, които в този момент произвеждат общо 607 мегавата ток, или 17.37% от общото производство в България. На второ място, но с доста по-скромен дял от 6.81%, се нареждат големите ВЕЦ-ове. Останалите ВЕИ мощности работят с доста по-скромни капацитети, но всички зелени централи заедно дават точно 27.96% от тока у нас в този момент.

Съдът спря делото за отнетия лиценз на "ЛУКойл България"

в. Сега

Сагата с отнетия лиценз за данъчен склад на тръбопровода на "ЛУКойл България" от Бургас до София и свързаните с него 6 петролни бази затъна в нови съдебни перипетии.

Административният съд в София временно е спрял заведеното от "ЛУКойл България" дело срещу агенция "Митници", защото в друг съдебен иск компанията се опитва да събори изцяло изискването за измервателни уреди по тръбопровода. Ако "ЛУКойл България" успее да убеди съда да отмени тези изисквания, решението за отнемане на лиценза ще падне по служебен път.

Ремонтът на пътя през прохода „Петрохан” ще приключи до 15 август

в. Сега

До 15 август ще бъде завършен ремонтът на пътя през прохода "Петрохан". Това заяви вчера председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров. Той пристигна специално за среща с над 200 души, които се събраха на пореден протест срещу лошото състояние на пътя през прохода. Повечето от протестиращите, които блокираха пътя, бяха шофьори от Берковица и от близкото село Бързия.

"Ние няма да се откажем да следим какво става с ремонта на пътя, как се извършва, спазват ли се сроковете, защото вече осъзнахме своята сила", казва един от участниците в протеста, Теодора Генова, пред "Фокус".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
fallback