fallback

Повече социални услуги или финансова подкрепа за семействата?

Заявка за нов интегриран подход в социалното подпомагане на деца дава министерството на труда на първия обществен съвет

12:25 | 07.06.13 г. 9

В каква посока да поеме политиката на министерството на труда в сферата на социалното подпомагане на семействата – дали да се предоставят повече социални услуги или фокусът да се постави върху финансовата подкрепа. Този въпрос постави министър Хасан Адемов по време на първия Обществен съвет към министерството под негово председателство.

Участниците в съвета трябва да постигнат консенсус и по темата дали ако помощта е парична, трябва да има универсален характер, или да се възприеме диференциран подход, тоест средствата да се насочат към най-нуждаещите се.

Експерти от министерството посочиха, че на този етап визията на ведомството за семейната политика вече няма де се разглежда единствено като финансово подпомагане, а като иновативен набор от социални услуги, който включва здравен, социален и образователен елемент. Програмата, по която МТСП работи, е насочена към деца до 7-годишна възраст.

Включени са нови очаквания към детските ясли и градини – да са по-отворени към семейството, чрез мотивиране на необходимостта от образование, а не просто грижа за децата. На следващо място ще се цели развитие на процеса на деинституализация чрез непостъпване на деца в специализирани институции. И не на последно място е осигуряването на заетост на семействата с малки деца чрез други два канала – еврофондовете и Националната програма за заетост.

В момента към програмата за човешките ресурси продължава да работи схемата „Отново на работа“ за обучение на безработни жени за детегледачки на работещи родители, припомниха експертите. В националния план пък е заложена субсидирана заетост на майки на деца до тригодишна възраст за период от шест месеца, като заплатите и осигуровките се субсидират срещу ангажимент на работодателя да ги задържи на работа в рамките на половин или една година.

Министър Адемов отклони всякакви предложения, свързани с допълнителен финансов ресурс в рамките на бюджета за тази година.

Не е започнала дискусия за преместването на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) към Министерството на младежта и спорта и такова решение не може да бъде взето без Обществения съвет към Министерството на труда и социалната политика, заяви по време на заседанието Хасан Адемов. По негово мнение без сериозна дискусия няма да бъде взето каквото и да е решение по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 12.09.22 г.
fallback