IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да влиза в пленарната зала на парламента

Партията остава в Народното събрание, но протестира срещу изолацията на управляващите

10:54 | 06.06.13 г. 106
Бойко Борисов: ГЕРБ няма да влиза в пленарната зала на парламента

ГЕРБ няма да влиза в пленарната зала на парламента, обяви лидерът на партията Бойко Борисов. От парламентарната трибуна той обяви, че партията е спечелила изборите и няма да позволи да бъде непрекъснато „обиждана и провокирана“. "Пилците са броят наесен", завърши своето изказване лидерът на партията, предаде Dnes.bg.

Основание за напускането е, че останалите партии се опитват да изолират ГЕРБ и да взимат решение без тяхно участие в парламентарните комисии. По тази причина и депутатите на бившата управляваща партия ще идват на работа в Народното събрание, но няма да участват в заседанията докато това не се промени. 

Борисов заяви, че партията спечелила изборите, има право да излъчи председател на Народното събрание, както и да има председатели на парламентарни комисии. 

В своето изявление бившият премиер коментира още и АЕЦ „Белене“ и позицията на премиера Орешарски, че искът на руската страна към нас е основателен. „Премиер в национална телевизия казва, че ще загубим дело. Как ще предвещаваш дело? Това ще ти го сложат утре адвокатите като доказателство“, обяви той.

Малко по-късно от БСП осъдиха в декларация поведението на ГЕРБ.  "Свърши приемането на лобистки закони, на антиконституционни закони, на мачкането на институциите и на рекета над бизнеса. Свърши се със калинките във властта", изчете от трибуната Корнелия Нинова. 

След като депутатите на ГЕРБ напуснаха пленарната зала, Бойко Борисов се появи в кулоарите с освободената от длъжност директор на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова. Според бившия премиер Петкова не е имала връзка с ГЕРБ, но е разкрила „далаверите по „Белене“, „Хохегер“ и електроразпределителните дружества“, съобщи БТА.

Припомняме, че проверка на АДФИ в края на миналата година установи редица нарушения на закона за обществените поръчки по проекта за изграждане на втора ядрена централа у нас.  Реално най-голямото нарушение на закона е това, че няма сключен договор за изграждане на АЕЦ „Белене“, заяви тогава Теменужка Петкова.

Преди да се изправи от парламентарната трибуна, Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента и изявленията на новото правителство за ниската събираемост на приходите от страна на митническите и данъчните власти. „Господин Орешарски да бъде добър, да си извади статистиката и да види, че по негово време митниците и данъчните са събирали по-малко пари“, заяви той. Самият Орешарски призна през 2009 година, че оставят дупка в бюджета от половин милиард лева, допълни още Борисов.

Заедно с още няколко забавени плащания правителството на Борисов е започнало с 900 млн. лева дефицит, изчисли бившият премиер, предаде "Фокус".

* Статията е актуализирана с декларацията на БСП по повод напускането на депутатите на ГЕРБ

Вижте във видеото реакциите в парламента, след като ГЕРБ напуснаха залата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Така ще е, аз се радвам че поне водим дискусия за нещата. Аз също не съм партиен и си гледам през моята си призма. Не мога да отрека и някои кадърни неща чути засега от правителството. Примерно Адемов говори интересни неща въпреки, че е от ДПС която изобщо не уважвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Все пак съм много по компетентен от теб.Нужно е да направиш *** макро анализ и да видиш анализа на HSBC, да дисконтираш и да получиш е ли е рентабилен или не при текущи нива на тока. Дори не е нужно да гледаш докладите, един поглед на консумацията на тока, прозиводството и ефективността ти стига. Към това, ако добавиш че Козлодуй ще е налице още 15 години. Да не забравиш, да вкараш до 10 години технологията ще е много напред - само по прости сметки нещата не ти излизат. А нереантабилността на този прокет се крие в условията на заема и разходите + остаряла технология и инфлационните калкулации. Ти да си чувал, някой да почва частен проект и да каже, абе от утре искам инфлацията държавата да ми я покрива. Само разходите на Белене ще са 9.8 евро цента на киловат отделно нормата на печалбата ще стане по-високо и то това трябва се плати до 17 години. А дано ама надали - когато имаш и задължение на държава да изкупува - то вече влизаме в нерентабилността от раз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 21
Vesko94
преди 11 години
И за твоя информация нямам нищо общо с БСП или която и да е друга политическа партия. Имам глава на раменете и мога да преценявам сам. Не съм сигурен за някои други хора в този форум обаче, които освен, че не са особено грамотни, бръщолевят без да помислят малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 7
stanislavr
преди 11 години
1.При условие, че и руснаците се канят да забранят пушенето, ако искат още туристи нашите трябва да го разрешат. А ис тая забрана се нарушава правото на избор.2. В България трябва да е както е в САЩ, щом си тука си българин, родния ти език е български. Какви са тия глупости с майчин език, като и на майката майната е родена и живяла в България. Който иска да учи каквото си реши, но да пише, чете и говори на родния си език.А за икономиката, тая работа се оправя само с хиперинфлация - кредитите стават по-половин заплата, зануляваме дълговете и пак отначало. Другият вариант е война, третият е комбинация от първите два. Печатниците се въртят с пълна сила и бълват хартийки, другото е въпрос на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 26
Vesko94
преди 11 години
А ти достатъчно компетентен ли си да даваш оценки рентабилен или не е проектът "Белене"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 28 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Я ми кажи за пример от която и да е европейска държава да взима огормни средства и да ги вкара в ефективно производство, като парите дадени на компаниите, които ще го правят това няма да сложат 200-300% надценка? Това, което се прави да се стимулира е едно харченето. Като удоволствието от дълга пада на масата. Вчера ти казах да питаш даскала си по икономиката ти обясни малко нещата, не да копираш всичко от младежкото БСП. Когато даден проект е икономически необосноват то ти не го правиш - е БЕЛЕНЕ е такъв пример. Всеки независим ескперт и инвеститор бяга него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 19
Vesko94
преди 11 години
4. Заеми - първо реформи в съответните звена, после и заемите, с които да се стимулира икономиката. Няма шанс, никакъв шанс, България да постига устойчив растеж на доходите на населението, без да инвестира капитали в икономиката. Само средствата от ЕС не са достатъчни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 30
Vesko94
преди 11 години
По отношение на:1. Пушенето - аз лично не съм пушач и като такъв не искам забраната да пада. Да, но не може да се отрече, че има една доста широка маса от хора, които пушат. Не може въобще да не се съобразяваме и с тяхното мнение. Ако се направи така, че самите заведения могат да осигурят специални помещения за пушачите - може би ще съм склонен към леко отхлабване на тази забрана.2. Турският език - не може да се отрече, че турското малцинство в България е доста влиятелно, ако мога да използвам тази дума. Според мен не изучаването на турски е толкова голям проблем, колкото факта, че се раждат все по-малко българчета и заради това в училищата има все повече представители на малцинствените групи, което пък обуславя и желанието за изучаване на техния език.(Например - виж Щатите. Испанският език е все по-популярен. Най-вече заради много пришълци от Латинска Америка.)3. "Белене" - ако кажа, че няма нищо геополитическо в този проект, ще излъжа. За мен обаче АЕЦ "Белене" е добър проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 41 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 11 години
Единственото задължение на този опорочен парламент е да се свика Велико Народно Събрание и да решим как да я караме за напред.Аз, както и 70% от българските граждани, не искам правителство от комунисти, турци и псевдо-националисти (златотърсачи), които са избрани от *** и пенсионери.Повярвайте ми, това трябва да го постигнем с цената на всичко, защото в противен случай ще продължим да се въртим в порочен кръг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 52 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Ми дай си сам отговора, какво ще стане ако са там? Връщат ДС при посланниците, връщат пушенето, вкарват турския като ЗИП. Пускат пак белене, теглят заеми. Всичко това легитимирано с кворум, без значение че ГЕРБ са гласували против. Ако начина да се спрат такива действия е напускане на парламента аз ги подкрепям. Какво стана с облекчаване на условията за бизнес? Какво стана с ЕРП-тата? Какво стана с 250к работни места. Е да то беше само в другия цирк - предизборната кампания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още