fallback

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да влиза в пленарната зала на парламента

Партията остава в Народното събрание, но протестира срещу изолацията на управляващите

10:54 | 06.06.13 г. 106

ГЕРБ няма да влиза в пленарната зала на парламента, обяви лидерът на партията Бойко Борисов. От парламентарната трибуна той обяви, че партията е спечелила изборите и няма да позволи да бъде непрекъснато „обиждана и провокирана“. "Пилците са броят наесен", завърши своето изказване лидерът на партията, предаде Dnes.bg.

Основание за напускането е, че останалите партии се опитват да изолират ГЕРБ и да взимат решение без тяхно участие в парламентарните комисии. По тази причина и депутатите на бившата управляваща партия ще идват на работа в Народното събрание, но няма да участват в заседанията докато това не се промени. 

Борисов заяви, че партията спечелила изборите, има право да излъчи председател на Народното събрание, както и да има председатели на парламентарни комисии. 

В своето изявление бившият премиер коментира още и АЕЦ „Белене“ и позицията на премиера Орешарски, че искът на руската страна към нас е основателен. „Премиер в национална телевизия казва, че ще загубим дело. Как ще предвещаваш дело? Това ще ти го сложат утре адвокатите като доказателство“, обяви той.

Малко по-късно от БСП осъдиха в декларация поведението на ГЕРБ.  "Свърши приемането на лобистки закони, на антиконституционни закони, на мачкането на институциите и на рекета над бизнеса. Свърши се със калинките във властта", изчете от трибуната Корнелия Нинова. 

След като депутатите на ГЕРБ напуснаха пленарната зала, Бойко Борисов се появи в кулоарите с освободената от длъжност директор на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова. Според бившия премиер Петкова не е имала връзка с ГЕРБ, но е разкрила „далаверите по „Белене“, „Хохегер“ и електроразпределителните дружества“, съобщи БТА.

Припомняме, че проверка на АДФИ в края на миналата година установи редица нарушения на закона за обществените поръчки по проекта за изграждане на втора ядрена централа у нас.  Реално най-голямото нарушение на закона е това, че няма сключен договор за изграждане на АЕЦ „Белене“, заяви тогава Теменужка Петкова.

Преди да се изправи от парламентарната трибуна, Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента и изявленията на новото правителство за ниската събираемост на приходите от страна на митническите и данъчните власти. „Господин Орешарски да бъде добър, да си извади статистиката и да види, че по негово време митниците и данъчните са събирали по-малко пари“, заяви той. Самият Орешарски призна през 2009 година, че оставят дупка в бюджета от половин милиард лева, допълни още Борисов.

Заедно с още няколко забавени плащания правителството на Борисов е започнало с 900 млн. лева дефицит, изчисли бившият премиер, предаде "Фокус".

* Статията е актуализирана с декларацията на БСП по повод напускането на депутатите на ГЕРБ

Вижте във видеото реакциите в парламента, след като ГЕРБ напуснаха залата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
fallback