fallback

Мораториумът върху добива на шистов газ няма да се отменя

Екоминистърът Искра Михайлова посочи, че щом обществото иска мораториум, тя се подчинява, тъй като гражданите са я направили министър

17:10 | 05.06.13 г. 9

Само няколко дни след като заговори за възможност мораториумът върху проучването и добива на шистов газ да бъде вдигнат, новият министър на околната среда и водите Искра Михайлова съобщи пред журналисти, че забраната за сондажите няма да бъде отменена.

"Мораториумът няма да бъде отменен, не се очертава в България да се добива шистов газ", посочи Михайлова, цитирана от БТА.

Министърът благодари на всички, които са изразили гражданската си позиция по въпроса с шистовия газ. В последните дни се организираха протести в България и Румъния срещу решението на Букурещ да позволи да се проучва за шистов газ в близост до границата с България, тъй като граждани се опасяват от замърсяване на водоносните пластове заради сондажите.

„Българското общество не приема друга форма на забрана на използването на шистовия газ освен мораториум, щом това е позицията на гражданското общество, аз се подчинявам, гражданите са ме направили министър“, каза още тя.

„Заявявам, че в никакъв момент Министерският съвет не е имал намерение да предлага отмяна на мораториума. Това, което аз споделих, бяха част от мислите, които съм споделяла по време на работата на временната комисия в 41-то Народното събрание“, посочи екоминистърът.

Припомняме, че през април миналата година предишният парламент прие да бъде създадена специална временна комисия, която да проучи опита и практиките при проучването и добива на шистов газ, за да се реши дали мораториумът да бъде отменен.

По-късно депутатите от временната комисия приеха искането на бившия икономически министър Делян Добрев точка първа от забраната да бъде редактирана. Отпадна изискването за максималното налягане, с което да се нагнетяват течностите при сондажите, тъй като това спъваше нагнетяването на синьо гориво в Чирен, но за сметка на това се разшири обхватът на земните пластове, в които се забранява да се прилага технологията хидравлично разбиване. Забраната се отнася също така и до добива на газ от въглищни пластове.

Депутатите от комисията освен това набираха информация за чужди законодателни практики в областта на проучването и добива на шистов газ, като се планираше пътуване и до САЩ, където шистовата индустрия е във възход.

Междувременно Европейската комисия стартира обществена консултация за добива на неконвенционални изкопаеми горива, като вероятно ще се стигне и до общи правила за сондажите за шистов газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:06 | 10.09.22 г.
fallback