fallback

20 години сигурност с G4S в България

В момента за компанията, която е вторият по големина частен работодател в света, работят над 650 000 служители

15:19 | 05.06.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Този месец компанията G4S празнува 20 годишнината си в България. Международната компания G4S обаче има над стогодишна история. Дружеството е основано през 1901 г. в Дания, като още тогава въвежда първата линейка-автомобил на скандинавския полуостров. През 1935 г. стартира Night Watch Services – Night Guards. Звучи дръзко, но всъщност по онова време това е фирма с екип от четирима охранители... на велосипеди!

През 1950 г. се основава Securitas International, а година по-късно Night Guards се преобразува в Securicor. Постепенно брандът G4S се разпространява в цял свят, а през 2006 г. компанията печели награда за организационно майсторство в управлението на човешките ресурси за най-добри програми за развитие и става една от 100-те водещи висококапиталови компании на Лондонската фондова борса.

В момента за нея по цял свят работят над 650 000 служители, което я прави втория по големина частен работодател в света. Дружеството охранява обекти от ранга на NASA, Европейския парламент, Олимпийските игри, както и най-натоварените международни летища. През 2009-та G4S е избрана за поддържащ доставчик на енергийния сектор в САЩ.

G4S стъпва в България през 1993 г. с предоставянето на физическа охрана на ключови за страната индустриални и финансови компании, и на търговски обекти. По-късно стартира предлагането на услуги по превоз, обработка и съхранение на пари и ценни пратки.

G4S е първата частна фирма в България, която предлага обработка на пари и инвестира в изграждането на мрежа от кеш центрове на територията на цялата страна. През 2010 г., съвместно с Министерство на правосъдието, компанията реализира първия пилотен проект за електронно наблюдение на осъдени на пробация лицa, а през 2012 г. инвестира 3,5 млн. лв. за закупуването на 60 специализирани бронирани инкасови автомобила, подновявайки най-големия и модерен автопарк в страната.

G4S предлага цялостни решения за сигурност в индустриалния и банковия сектор, както и в проекти по публично-частно партньорство.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
fallback