fallback

КЗК иска отмяна на правилата за топлоснабдяване

Законови разпоредби ограничават конкуренцията на пазара с топлинна енергия и са в ущърб на потребителите

12:35 | 03.06.13 г. 1

Да се отменят правилата за топлоснабдяване, защото нарушават правата на потребителите и конкуренцията между фирмите на пазара. За това настоява Комисията за защита на конкуренцията, която обяви резултатите от анализ по темата.

Производството е образувано по самосезиране във връзка със съмнения, че може да се наруши конкуренцията на пазара, съобщават от комисията.

КЗК констатира наличието на разпоредби в Закона за енергетиката, които ограничават конкуренцията на пазара на снабдяване с топлинна енергия и на този за дялово разпределение на топлинната енергия. Те са в ущърб на потребителите, категорични са от комисията.

Едно от правилата създава условия за неточното определяне на топлинната енергия за топла вода и води до некоректно разпределение на разходите за тази енергия между потребители в сградата. Антимонополната комисия смята, че съществува техническа възможност за точно измерване на топлинната енергия чрез допълнителен топломер, монтирани в абонатната станция.

Антимонополният орган счита, че нормативната уредба следва да бъде изменена, като бъдат включени всички възможни методи за измерване на топлинната енергия за сградна инсталация, като общото събрание на етажната собственост трябва да решава кой метод да бъде използван в конкретната сграда. Така ще се отмени правилото единствено топлинните счетоводители да изчисляват потребената енергия.

Комисията предлага да бъде разрешено демонтирането на радиатори извън отоплителния сезон. Наличието на забрана за физическо отделяне на радиатори е в ущърб на благосъстоянието на потребителите, тъй като, ако искат да прекратят подаването, могат да го направят само чрез монтираните вентили на отоплителните тела, но в този случай трябва да заплащат цената за отчитане и дялово разпределение, въпреки че те не излъчват топлинна енергия.

В своето становище КЗК констатира и проблем с ограничената възможност на потребителите да сменят топлинния си счетоводител. Сега домакинствата, присъединени към една абонатна станция, трябва да ползват еднакви уреди и да ги купуват от топлинния си счетоводител.

Според комисията липсват икономически стимули за топлинните счетоводители да повишават качеството на предоставяната услуга - цената на дяловото разпределение не се определя на базата на търсенето и предлагането, създават се възможности за злоупотреба с господстващо положение от топлофикационните предприятия, които са регистрирани и като топлинни счетоводители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
fallback