fallback

Кабинетът „Райков“ се отчете, без да си поставя оценки

Седем служебни министри анализираха работата си от встъпването в длъжност на служебния кабинет до днес

13:27 | 28.05.13 г. 5

Седем служебни министри дадоха отчет днес за работата си от встъпването в длъжност на служебния кабинет с премиер Марин Райков на 13 март до 28 май. Служебните министри отказаха да си поставят оценки, пише Dnes.bg.

Вицепремиерът и министър на труда Деяна Костадинова припомни, че с решение на МС са освободени от бюджета и пренасочени малко над 41 млн. лв. за най-уязвимите групи. Средствата са насочени към социални помощи и еднократни финансови помощи. По нейни думи социалното министерство се е съсредоточило главно в разкриване на работни места за безработните по програмите за заетост и в по-малка степен – в отпускането на помощи. Общо 130 млн. лева са платени от март досега по ОП „Развитие на човешки ресурси“, сочи отчетът на социалното министерство.

Здравният министър проф. Николай Петров открои три приоритета, върху които е приключил успешно работа. Това са промени в нормативната база -  корекциите в наредбата за трансплантации, наредбата за достъп до медицински услуги, наредбата за профилактични прегледи на пациенти с психични отклонения и за работата на медицинския одит. „Решихме проблемите с комуникацията между тел.112 и 150, която продължава не повече от 30 секунди, обясни още той. Частично беше решен проблемът с болницата в Девин. Съветвам следващият министър да продължи работата, докато възстанови болницата“, заяви още Николай Петров. Той каза още, че приоритетно наследникът му ще трябва да “запушва пробойни“. Системата боледува, обясни министърът. По негови думи е необходим строг контрол на плащанията и попита на какъв принцип се плаща на една болница повече, отколкото на друга.

Служебният министър на правосъдието Драгомир Йорданов обясни, че в своята работата се е придържал най-вече към желанието да създаде баланс между изпълнителната и съдебната власт. Йорданов посочи като свой успех и честите срещи с европейските партньори, където са участвали и представители на ВСС. Той обясни, че е била свършена и сериозна работа по въвеждането на електронно правосъдие. Той припомни, че едно от основните желания на гражданите и било да се въведе прозрачност в работата на съдебната система.  Данни за имоти и търговски регистър са прехвърлени на нов сървър, което е спомогнало обслужването на граждани да става по-бързо, а данните да са по-добре защитени, каза още Йорданов. Той се похвали, че са били въведени и ПОС терминали във всички агенции по вписванията в страната, което би спестило значителни средства.

Служебният министър на образованието Николай Милошев постави акцент при отчитането си главно върху подготовката на матурите, работата по Закона за училищното и предучилищното образование. По негови думи са направени и изменения в правилника за работа на фонд „Научни изследвания“ и те най-вероятно ще обнародвани следваща седмица във вторник.

Ще си тръгна с високо вдигната глава, защото съм работил за българския спорт, заяви служебният министър на спорта Петър Стойчев. Той акцентира върху борбата с допинга. По негови думи е стартирал процес по акредитация на антидопинговата лаборатория, първата фаза е приключила успешно на 15 май в Канада, а следващият кръг ще се състои през август.

Служебният министър на културата Владимир Пенев започна, както той сам се изрази – нетрадиционно. Пенев стартира изложението си с това какво не е направил - не е вдигнал заплатите на актьорите. 

Вчера отчет направи вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 02.09.22 г.
fallback