fallback

Планов ремонт наложи изключването на шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Тази нощ е бил отстранен дефект в нерадиоактивния контур на блока

11:03 | 28.05.13 г.

Планов ремонт наложи изключването на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" от енергийната система на страната, съобщиха от пресцентъра на ядрената централа. Изключването е било извършено в 1:50 часа тази сутрин и е съгласувано с Електроенергийния системен оператор (ЕСО). 

След отстраняването на дефект на заваръчно съединение на линия към датчик за налягане в машинната зала - втори нерадиоактивен контур, блокът отново е присъединен в системата. Това е станало няколко минути преди 9 часа тази сутрин. 

При извършването на ремонта мощността на реактора е била намалена до 40%. Случаят няма отношение към радиационната безопасност, успокояват от централата и допълват, че няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района. 

Припомняме ви, че в началото на май петият блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за годишния си планов ремонт. Реакторът ще бъде зареден със свежо ядрено гориво, ще бъде направена и профилактика на системите, обясниха от централата. Очакванията са блокът отново да бъде присъединен към енергийната система към средата на юни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
fallback