IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин: Страните с ниски данъци имат лошо качество на услугите

Малките данъчни ставки осигуряват по-висока събираемост, смята Владимир Каролев

23:10 | 25.05.13 г. 34
Автор - снимка
Редактор
Ивайло Калфин: Страните с ниски данъци имат лошо качество на услугите

Има пряка връзка между ниския данък и лошото качеството на услугата, коментира в ефира на Bulgaria On Air евродепутатът от БСП Ивайло Калфин. Редица страни не предпочитат ниските данъци, тъй като това би означавано ниско ниво на услугите, допълни той, коментирайки приетата през седмицата резолюция в Европейския парламент за намаляване наполовина на размера на укриваните данъци в офшорни зони до 2020.

Изчисленията сочат, че страните-членки губят по 1 трлн. евро годишно от неплатени данъци. По думите на Калфин „когато се изнасят средства от страната, се натоварват редовните данъкоплатци. И една голяма част от ощетените са малките и средни компании.”

Икономистът Владимир Каролев на свой ред коментира, че винаги ще има някой, който да крие данъци. Според него големият проблем в България са ДДС измамите. „Ставките на плоския данък и върху печалбата са ниски. Ако бъде премахнато и двойното данъчно облагане, което действа, чрез данъка дивидент, ще станем държава за пример по отношение на данъчната политика”, заяви икономистът. Според него не офшорните компании ощетяват европейските правителства, а социалните им програми и особено тези за безработица.

„Не съм съгласен, че данъчната конкуренция е проблем на Европейския съюз”, каза още Каролев. По неговите думи всяка конкуренция  е полезна. Той допълни, че някои държави имат ниска събираемост по определени данъци заради високите ставки.

Според Ивайло Калфин ниската събираемост не в резултат на високите данъци. „И пример за това са северните държави. Европейските усилия в създаване на обща данъчна основа са положителна стъпка,” допълни евродепутатът. Той отбеляза още, че компании, които са регистрирани в офшорни зони, не би трябвало да получават публични средства. Като положителен пример в тази посока Калфин посочи Европейската инвестиционна банка, която е задължена да не работи с офшорни компании и дори с техни партньори.

 „Проблемът не e в офшорните компании, а в това кой стои зад тях. Идеята е да се забрани на анонимни офшорни компании да имат достъп до публични средства,” заяви Каролев.

За справянето с укриването на данъци е необходимо сътрудничество и общи усилия, коментира Калфин. Освен обмен на информация, европейските правителства би трябвало да изискват и редовна отчетност на счетоводните документи. Добра идея е Европейският съюз да изготви списък с т.нар. данъчни убежища.

Икономистът Емил Хърсев сравни възобновените усилия на страните от Европейския съюз срещу укриването на данъци с „дългогодишен сериал”. Според него и този път резултатът няма да е особено кардинален.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 10 rate down comment 5
Ricco
преди 11 години
"Защото аз работейки 22 дни за някой алчняр/шефа ми..."---------------Kane,няма как да работиш 22 дни за шефа ти, защото 11 от дните работиш за държавата. Справка как държавата прибира половината пари на работещите: http://represia.blog.bg/politika/2012/03/08/.916633И ако ми позволиш една препоръка: Смени си шефа. Или още по-добре - сам стани такъв (и тогава ела да се похвалиш какви високи заплати плащаш на твоите работници).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
Спящият бик
преди 11 години
Европейските усилия в създаване на обща данъчна основа са положителна стъпка!? Ако някой е забравил на какво са способни *** на власт, време е да си припомни. Тия просто не могат да живеят, ако не се продават някому! Пък дали ще е Съветски, дали Европейски съюз - няма значение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 4
nobel
преди 11 години
Ще съществуват, докато глупаците все още имат някакви пари. Когато глупаците се набълбукат с лоши кредити не виждам как ще продължат да съществуват и едните и другите. В кризите има и някои положителни моменти и това е един от тях. Освен ако не приемем хипотезата, че глупаците изкарват много повече пари от умните и че най-*** нещо на света е да си умен. Това обаче би означавало, че глупаците по-лесно си намират работа, а когато я намерят - получават по-високи заплати, та да им стигат да си плащат лихвите по кредитите. Дали да не отворим някакви курсове по тъпота? Под мотото - колкото си по-***, толкова си по-богат. Или например - който не става за нищо - той става за банкер, дипломат, министър или депутат. Че то май това си е и посоката на развитие на човечеството. Тъпотата накрая ще превземе света, или най-малкото контрола над него. *** - това звучи гордо! А твоите познати с по 400 лева заплата ще си върнат ли скоро кредитите, че е крайно време да започнат да взимат и нови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 11 години
Европейските усилия в създаване на обща данъчна основа са положителна стъпка!? Ако няко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 4
rogers
преди 11 години
Гоше - банките никого не са карали насила да взима кредит - когато човек е *** никой не му е виновен. Познавам такива дето си накупиха плазми горящи повече от климатик, хора с по 400 лв заплата си купиха Е клас мерцедес примерно за 15 000 лв - банките са тарикати и такива ще съществуват докато има ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 26 rate down comment 3
neduded
преди 11 години
България е малка, отворена икономика и има смисъл да се сравнява с други малки, отворени икономики каквито са и Скандинавските държави, и Сингапур, и Хонг Конг. Да сравняваме България с Индия няма особен смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 11 години
Аз ще ви помоля да не давате примери с държави, най-голямата от които е с 8 млн. население. Дайте примери с такива със 100 и повече милиона население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 29 rate down comment 4
neduded
преди 11 години
Ако Ивайло Калфин дава държавите в Северна Европа за пример че висока събираемост може да се постига и в държави с голямо данъчно бреме, аз пък ще дам пример със Сингапур и Хонг Конг където ниските данъци, не пречат качеството на услугите да бъде високо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 6
abdul
преди 11 години
Kane, ти си неграмотен бе пич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 24
kane
преди 11 години
Ако бъде премахнато и двойното данъчно облагане, което действа, чрез данъка дивидент, ще станем държава за пример по отношение на данъчната политика"...............................................................................................Ако Каролев смята данъка в/у доходите то девиденти за "двойно данъчно облагане" то аз смятам ДДС което ми налагат на всичките ми покупки, данък мпс, данък сгради, акцизи, мита и пр такси които плащам за "двойно данъчно облагане". Защото аз работейки 22 дни за някой алчняр/шефа ми/ получавам заплата от която вече той - бизнесменна ми е отдържал данък доход вече и оттам нататък всички данъци които аз плащам ми идват двойни и тройни та и четворни даже!Аз разбирам Алчността ясно. Те искат освен да са богати и да владеят и да НЕ работят. Искат да са като Парис Хилтън. Да се алкохолизират, дрогират вечертта и да спят до 11 на другия ден. Да направят някой кавал и да лежат и "работят" край басейна. Чакайки чека от девидентите да дойде...ех Капитализ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още