IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин: Страните с ниски данъци имат лошо качество на услугите

Малките данъчни ставки осигуряват по-висока събираемост, смята Владимир Каролев

23:10 | 25.05.13 г. 34
Автор - снимка
Редактор
Ивайло Калфин: Страните с ниски данъци имат лошо качество на услугите

Има пряка връзка между ниския данък и лошото качеството на услугата, коментира в ефира на Bulgaria On Air евродепутатът от БСП Ивайло Калфин. Редица страни не предпочитат ниските данъци, тъй като това би означавано ниско ниво на услугите, допълни той, коментирайки приетата през седмицата резолюция в Европейския парламент за намаляване наполовина на размера на укриваните данъци в офшорни зони до 2020.

Изчисленията сочат, че страните-членки губят по 1 трлн. евро годишно от неплатени данъци. По думите на Калфин „когато се изнасят средства от страната, се натоварват редовните данъкоплатци. И една голяма част от ощетените са малките и средни компании.”

Икономистът Владимир Каролев на свой ред коментира, че винаги ще има някой, който да крие данъци. Според него големият проблем в България са ДДС измамите. „Ставките на плоския данък и върху печалбата са ниски. Ако бъде премахнато и двойното данъчно облагане, което действа, чрез данъка дивидент, ще станем държава за пример по отношение на данъчната политика”, заяви икономистът. Според него не офшорните компании ощетяват европейските правителства, а социалните им програми и особено тези за безработица.

„Не съм съгласен, че данъчната конкуренция е проблем на Европейския съюз”, каза още Каролев. По неговите думи всяка конкуренция  е полезна. Той допълни, че някои държави имат ниска събираемост по определени данъци заради високите ставки.

Според Ивайло Калфин ниската събираемост не в резултат на високите данъци. „И пример за това са северните държави. Европейските усилия в създаване на обща данъчна основа са положителна стъпка,” допълни евродепутатът. Той отбеляза още, че компании, които са регистрирани в офшорни зони, не би трябвало да получават публични средства. Като положителен пример в тази посока Калфин посочи Европейската инвестиционна банка, която е задължена да не работи с офшорни компании и дори с техни партньори.

 „Проблемът не e в офшорните компании, а в това кой стои зад тях. Идеята е да се забрани на анонимни офшорни компании да имат достъп до публични средства,” заяви Каролев.

За справянето с укриването на данъци е необходимо сътрудничество и общи усилия, коментира Калфин. Освен обмен на информация, европейските правителства би трябвало да изискват и редовна отчетност на счетоводните документи. Добра идея е Европейският съюз да изготви списък с т.нар. данъчни убежища.

Икономистът Емил Хърсев сравни възобновените усилия на страните от Европейския съюз срещу укриването на данъци с „дългогодишен сериал”. Според него и този път резултатът няма да е особено кардинален.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 5 rate down comment 4
MVA123
преди 11 години
Какво си дал ти, че да искаш. Искаш да седнеш на чуждата трапеза. Да ядеш в чуждата чинийка да гепиш чуждата лъжичка. И аз искам така. И аз искам свободно време да си карам сърфа и ти да ми плащаш за всичко това. Май много сме такива дето искаме, а не даваме. Колко данъци си платил ти бе смотльо. Напиши ги че да ти кажа евала и ако са повече от мен, ще ти се извиня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
MVA123
преди 11 години
Този човек е определено много прозорлив. Положителното в него е че вижда несъстоятелността на обещанията на съпартийците си. Наясно е че обещанията са нещо хубаво, но изпълнението е трудно. Реши въпроса лесно, ще вдигнем данъчите и ще съберем пари. Мисля, че тук проличава, промития ти мозък. Не коментирам тъпоумни изказвания на уж интелигентен и грамотен човек. Явно не си такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Не мога да приема такова мислене - аз искам свободно време в богата държава, но не искам лично да поема никаква отговорност (като бъда шеф на някой, дори на себе си).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 10
kane
преди 11 години
Рико,По темата е, но неискаш да признаешНапротив, аз проблем с държавата си нямам/ в нивото на данъци които ми прибира/Имам проблем с пътищата, образованието, здравеопазването, храните, вода/въздух-екология, прстъпност, сигурност и пр. И разбирам че за да мога да имам повече от гореизброеното и по-качествено данъците трябва да са по-високи/особенно за богатите хора/, за да има пари държавата някой трябва да и ги дава под формата най-вече на данъци!Защо постоянно лобистите в РБ обръщат темата и проблемаЗащото искат 100% приватизация и 100% спекула и 100% яастен избор без правила и закони, за да могат да се избиват по улиците свободноИ аз шеф неискам да бъда нито на себеси, нито на други. Искам си свободното време, което да прекарвам в качествена богата държава. А не сред богати индивиди прецакващи всеки и всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 5
kane
преди 11 години
Trendline,Така е има извършено престъпление/в описания от теб случай/. Има законодателство. Има изпълнителна власт. Има съдебна власт. Нека не смесваме нещата. Когато има престъпление. Нека има наказаниеНо това че има злоупотреби от държавни служители на държавни средства.който пари са наши, на цялото ни об-во неозначава да "убием" държавата/регулатора/ със ниски/плоски/ данъци, за да обезвредим държавните агенции, или да им даваме толкова малко пари та да ги корумпират лесно, за да може частника да си безчинства безнаказаноА това е крайната цел на всички десни активисти. Явяващи се под една или друга форма. В случая със Каролев. Циркаджия. Платен проповедник на нео-либерализма, на фондациите на капиталистите империалистиКак няма да фалира държавата, когато при 10% данък печалбите не се реинвестират, а напускат РБ. До това води нисък плосък данък - до слаба икономика, от наконкурентен бизнес, който не реинвестираДържавата ни е последния шанс, не първия враг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
Всичко, което си написал (и което няма да оспорвам), не е по темата, която имах предвид. А именно, че, първо, за добро и/или лошо, но много, много, мноооого по-голяма част от заработеното от теб го прибира държавата (а не шефа ти) и второ, че си свободен и сам да станеш шеф. Държавата от една страна прибира половината доходи на работещите, а от друга налага правила, които позволяват огромни неефективности и от там ощетява още повече всички. Така че, според мен, недоволството ти е насочено в неправилна посока. В една истински добра държава, ако видиш, че нещо не е наред, ти щеше да имаш възможност да го промениш (а не да чакаш на власт да дойдат "правилните" лица).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
Има обаче голям проблем с целесъобразното харчене на държавните средства.Веднага давам пример: В една община с пари по проект е възложена доставка на обзавеждане за зала за презентации. Столовете които в "Практикер" са по 37лв. за бр. са доставени от частна фирма и фактурирани по 103 лв. за бр.Много се краде и от държавното. При смесена икономика държавно/частно , трябва службите в държавата да работят честно и в всеотдайно. Гледай при нас как до няколко месеца ще фалира държавата. Едни изгладнели хора които от 4 години не са били на власт, сега ще я вземат и гледай какво става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 9
trendline
преди 11 години
Кане, поздравления за размишленията които си ни представил. Вярни са. Аз съм на същото мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 17
kane
преди 11 години
Рико,Аз се родих в държавана болница. Доктор платен от държавата помогна на майка ми да ме роди. Държавната здравна система ме ваксинира, преглежда и лекува когато бях болен, за да израстна здрав. Държавната здравна си-*** продължава да се грижи за здравето ми, на семейството и на об-то в което живеем. Държавната здравна си-*** е най-добрата в света. Играх в държавна детска градина. Учех в държавно основно училище. В държавен техникум. В държавен университет. Държавното образование е най-доброто за всяко едно об-во, защото дава шанс на всяко дете. Мама и татре работеха държвани работи. Бабите и дядовците ми са пенсионери и са на пенсия, която е държавна. Държавни са пътищата по които се движим, тротоарите, магистралите, мостовете, библиотеките, бяха кината и театрите/вече не е така/И проблемите ми започнаха Рико, когато се сблъсках с "частника" работодател. Той лъже. Той краде. За да оцелее. Защото "свободния пазар" предполага товаДържавата ни е всичко което имаме и трабва да я браним
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 10
kane
преди 11 години
Моите уважения Рико,Но "работейки за държавата", явно така определяш плащането на данъци, ми дава много повече от това работейки за дребни тарикати. "Бизнесмени" мъчейки се да прецаката работниците си, държавата си/ разбирай обществото/, партньорите си, природата си и изобщо всички живо на тоя свят с една единстена цел - да имат повече пари. Пари с които да изразяват комплексите си пред тези същите хора които прецакват всекидневно/по един или друг начин/ Когато аз давам данък на държавата аз помагам на цялото об-во. Държавата от своя страна редистрибутира тези дан. постъпления на бедни, инвалиди, болни, пътища, мостове и т.н както намери за добре. За да намира точния вариант за диструбиция, ние имаме избори на 4г. Тогава всеки трябва да опредили хората/или поне политиката/ как да се харчат тези пари. Аз съм прецакан от шефа ми/така се чуствам/, но не и от държавата ми. Ако държавата ме прецаква това е заради "неправилните" лица попаднали там/ като Борисов например/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още