fallback

Нов ръст на нарушенията при обществените поръчки отчитат от ИПИ

Слабостите не зависят от смяната на правителствата, а съществуват трайно в администрацията, смятат икономистите

12:52 | 22.05.13 г. 2

Проблемните области в работата на администрацията остават без промяна и не се забелязва намаляване на закононарушенията, нито пък има увеличение на ефективно изразходваните публични средства.

Това е един от изводите в тазгодишния преглед, който прави Институтът за пазарна икономика (ИПИ) за работата на администрацията. За четвърта година ИПИ разглежда нейната ефективност въз основа на 747 одитни доклада, публикувани от Сметната палата и обхващащи около 40% от всички похарчени бюджетни средства за периода 1998-2012 г.

Анализаторите заключават, че слабостите не зависят от смяната на правителствата, а съществуват трайно в администрацията.

Случаите на провал на администрацията при управлението на средства и имущество или провеждането на програми варират от неизпълнение на целите и неспазване на поставените срокове до недостоверно счетоводство и незаконосъобразно сключени договори, отчитат от института.

Дейностите, при които най-често се констатират нарушения, са възлагането на обществените поръчки и управление на имуществото, особено при определянето на цена за отдавано под наем имущество, както при липсата на застраховка на имотите.

Според докладите на Сметната палата неефективното управление на финансите и имуществото на администрациите основно се дължи на недобро планиране, липса на ясни отговорности и качествен контрол, недостатъчно подготвен персонал.

Последните данни от отчета на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за 2011 г. показват, че са установени нарушения при 60% от общо проверените процедури за обществени поръчки на стойност над 1 млрд. лв. 

Много притеснителен е фактът, че работата на администрацията в сферата на възлагането на обществени поръчки не се подобрява и Агенцията дори отчита повече нарушения в тръжните процедури в сравнение с предходната година.

Анализът разкрива, че най-ефективният възпиращ механизъм за корупция в обществените поръчки остава прозрачността на целия процес - при подготовката, обявяването, избора на изпълнител, възлагането, изпълнението и финализирането на обществените поръчки.

Общата сума на загубите* в периода 1998-2012 година е 979,4 милиона лева.

Как да се намали правителствения провал?

В анализа на ИПИ се посочват четири възможности.

Рационализация - колкото по-малко средства събира и харчи държавата, толкова по-малко са загубите за данъкоплатците.

Прозрачност - по-голямата прозрачност на работата на администрацията ще позволи на всички заинтересовани лица да упражняват контрол върху разходваните средства и изпълнението на задачите.

Приватизация - огромна част от отчетените нарушения са при управлението на публичното имущество и ръководенето на държавните предприятия. Държавата не е добър собственик.

Оценка на въздействието - за всяка правителствена програма трябва да се изготвя предварителна и последваща оценка на въздействието, която ясно да покаже къде, на каква цена и с какъв ефект се намесва държавата.

* Прегледът класифицира работата на администрацията условно като „успех” или „провал”, както и средствата, които са били разходвани неправомерно и/или не е бил постигнат дори минимален резултат от разходването им – т.нар. „загуби”. Дейностите, чието изпълнение и резултати не позволяват да бъдат зачислени към нито една от двете групи, са определени като „некласифицирани”.

Целият анализ е достъпен тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 12.09.22 г.
fallback