fallback

Финансови са основните причини пенсионерите у нас да продължават да работят

Основна част от заетите пенсионери работят в сектора на услугите, показват наблюденията на НСИ

12:52 | 22.05.13 г. 5

Почти 12% от пенсионерите у нас, или малко над 93 хил. души продължават да работят, като за 87% от тях причините са финансови, показа наблюдение на Националния статистически институт за лицата на възраст между 50 и 69-годишна възраст.

Сред останалите причини да останат на работа са посочени още удовлетворение от извършваната дейност, както и възможност за социални контакти.

Данните показват, че над 76% от пенсионерите продължават да работят като наети лица, а почти 24 на сто са самостоятелно заети. Основната част (60,4%) са заети в сферата на услугите, показа още статистиката.

Физически неактивните хора, т.е тези, които не работят и не търсят работа, на възраст между 50 и 69 години и получаващи някакъв вид пенсия, са общо 697 хил. души. 80% от тях са напуснали трудовия пазар, след като са придобили право за пенсиониране. За останалите причините са различни като недобро здравословно състояние, невъзможност за намиране на работа или семейни ангажименти.

Хората между 50 и 69-годишна възраст, които не получат пенсия, са над 758 хил. души. Заети са 85% от тях. Без работа са около 7 на сто от хората в тази възрастова група. Останалите са икономически неактивни лица, допълват от НСИ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:57 | 10.09.22 г.
fallback