fallback

Холандия запазва ограниченията на трудовия си пазар за българи до 2014 г.

През юни у нас пристигат холандски експерти, за да решават въпросите на трудовата миграция

15:41 | 21.05.13 г.

Трудовият пазар на Холандия ще бъде отворен за българи от януари 2014 г. въпреки разкритите схеми за източване на социални помощи и осигуровки, заяви посланикът на Холандия Карел ван Кестерен, цитиран от БТА.

Според него това, че някои българи са се възползвали неправомерно от системата не означава, че България се е възползвала. Той определи проблема като сериозен, "защото идеята не е хора да отиват на определен трудов пазар и да вземат социални помощи, без да са допринесли за тяхното формиране", заяви дипломатът.

Ван Кестерен подчерта, че през юни в България пристига експертна мисия от Холандия, която ще работи по всички отворени въпроси, свързани с трудовата миграция и разрешаването им по най-добрия начин за двете страни.

Скандалът със схемата за източване на социални помощи бе огласен от холандската телевизионна програма Brandpunt. След това телевизия RTL съобщи, че полицията в Холандия разследва измами в големи размери от български банди с молби за жилищни помощи и други социални плащания от холандската социална система.

Подобни опасения има в цяла Западна Европа. От 2014 година приключва преходният период  и работници от България и Румъния ще могат да работят в други държави от общността и да имат същите права като местните жители. 

Припомняме, че холандското правителство постигна споразумение, което в частта си за имиграцията и интеграцията предвижда вдигане на ограниченията на пазара на труда за румънци и българи през 2014 г.

Има изискване имигрантите да са живели седем години в Холандия (спрямо пет досега), за да получат гражданство и право на гласуване в местните избори. Предвижда се също изключване на имигрантите от социалното подпомагане през първите седем години от престоя им и други ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
fallback