fallback

Преглед на печата за 21 май

07:47 | 21.05.13 г.

БСП обявява война на офшорките В. „Сега”

Държавата няма да прави никакъв бизнес с офшорки, ще има ревизия на единната сметка за плащания към бюджета, част от агенциите и комисиите ще изчезнат, а преди да глобяват, контролните органи ще дават предписания. Това са точки от плана за управление, който кандидатът за премиер Пламен Орешарски представи вчера пред ръководството на БСП. Орешарски е съчетал в 15 страници няколко съвсем конкретни мерки с множество общи намерения и декларации. Те са придружени с уговорката, че планът е за 18 месеца, ще осигури "стабилизация" на държавата и важи само при наличие на дружелюбна политическа и социална среда. Орешарски обявява тотална война на офшорките - ако той стане премиер, фирми с неясен краен собственик няма да сключват никакви сделки с държавни структури, общини, фирми с държавно участие, няма да получават субсидии от нашия или от европейския бюджет и няма да бъдат допускани до обществени поръчки дори като подизпълнители или доставчици.

Приятна застрахователна изненада В. „Капитал Daily”

Неочаквано приятна изненада за ситуацията на застрахователния пазар, след като данни на Комисията за финансов надзор показаха ръст от 6.6% на премиите и повишение на печалбата. Причината са повишени продажби на задължителните автомобилни застраховки "Гражданска отговорност", както и на повече имуществени, но последното е по-скоро изкуствен ефект, коментираха от бранша. Докато в общото застраховане се радват на печалба, при полиците "Живот" финансовите резултати на сектора са на минус заради огромна загуба на "ДЗИ Животозастраховане".

1800 лв. от ягодите на кралицата В. „Стандарт”

Ягодите на кралицата се втурнаха да берат хиляди българи. Още в началото на май стотици нашенци, останали без работа, тръгнаха към Англия да стават гурбетчии. Но само за 3 месеца. Българите намират работа директно в английски сайтове. Повечето от тях не ползват посредници, които им прибират до 5 % от надниците, ако ги уредят на работа. Без посредници обаче заплатите на месец падат с до 150 паунда. Така нашенците взимат по 1800 лева, като получават и квартири. В тях живеят по 6-7 работници, които имат кухня и санитарно помещение. Въпреки това много българи заминават за Англия, тъй като плащането им е гарантирано.

И печатите за вота с 2500 повече В. „Стандарт”

Произведените по поръчка на Министерски съвет печати за секционните избирателни комисии са били над 2500 повече от броя на самите секции, разкриха Mediapool и блогът "Отворен парламент". Според обществената поръчка, спечелена от варненската фирма "Принтимарк" ООД, е трябвало да бъдат изработи 13 550 печата за СИК, 1030 - за подвижните СИК, и 31 восъчни за Районните избирателни комисии (РИК). Общата стойност на поръчката е 39 474 лв. От сравнението между броя на произведените печати и броя на секциите става ясно, че печатите са с около 2500 повече. Според ЦИК e задължително да има резерв за подмяна при повреда.

Паркът пред НДК връща бляскавия си облик В. „Новинар”

Едно от знаковите места в центъра на София ще блесне. Столичната община готви пълна промяна за парковото пространство пред Националния дворец на културата. Ще бъдат обновени 144 дка парково пространство и 24 дка тротоари, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Цялостно ремонтирани ще бъдат тротоарите на улиците и булевардите около двореца. Гранитните плочи ще бъдат пренаредени и почистени. Ще бъдат подменени пейките и ще се поставят нови кошчета за отпадъци. За любителите на колоезденето са предвидени и велоалеи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
fallback